Artikel top billede

Vildt live-kort: Her kan du se de cyberangreb, der er i gang lige nu

Sammen med Google har amerikansk sikkerhedsfirma lavet et interaktivt kort over hvilke lande, der lige nu er udsat for DDOS-angreb.

Såkaldte "denial of service"-angreb (DOS) er den mest udbredte form for netkriminalitet, hvor angribere forsøger at lægge hjemmesider og webservices ned ved at bombardere ofrene med forespørgsler til ofrets webadresse.

Teknisk set skelner man mellem DOS-angreb og de mere avancerede DDOS-angreb (distributed denial ogf service), hvor angriberne ved hjælp af et botnet kaprer almindelige brugeres pc'er og bruger deres computerkraft som en del af deres angreb.

Der forskellige måder at beskytte sig mod angrebene på, og en af de mest udbredte løsninger på markedet kommer fra det amerikanske software- og sikkerhedsfirma Arbor Networks.

På hjemmesiden digitalattackmap.com viser Arbor Networks via et interaktivt kort, hvor der lige nu er angreb i gang. Du kan også se det interaktive kort nederst i denne artikel.

Kortet viser også størrelsen på de enkelte angreb, ligesom kortet giver oplysninger om forskellige tekniske detaljer, som eksempelvis hvilke protokoller angrebene benytter sig af, og hvor angrebet kommer fra. Du kan også finde data om større angreb, som tidligere har ramt internettet.

Kortet, der er stykket sammen i samarbejde med Google, bygger ifølge Arbor Networks på data fra mere end 270 internetudbydere og andre serviceprovidere.

Arbor Networks oplyser, at kortet har til hensigt at give et billede af den overordnede trend indenfor DDOS-angreb. Men selskabet understreger, at det billede, som kortet tegner, langt fra er komplet.

DDOS-angreb på udvalgte hjemmesider er som nævnt et af de mest udbredte former for cyberangreb i verden. På nettet kan man for ganske få dollar leje sig adgang til den software, som er nødvendig for at generere den trafik, som potentielt kan lægge en hjemmeside ned.

Danmark er på cyber-vagt

Efter weekendens terrorangreb i København er it-Danmark ekstra meget på tæerne for at beskytte brugere og virksomheder mod cyberangreb.

Allerede i weekenden udsendte Center for Cybersikkerhed en generel advarsel om, at virksomheder og myndigheder skulle være på vagt.

Fysiske terroranslag bliver nemlig erfaringsmæssigt ofte fulgt op af forskellige former for cyberangreb. Udover DDOS-angreb kan det for eksempel være hacking af brugerkonti på sociale medier og såkaldte defacement-angreb, hvor net-aktivister erstatter det originale indhold på en hjemmeside med politiske budskaber.

Flere danske it-firmaer har efter weekendens angreb i København øget deres beredskab for at kunne opdage eventuelle angreb og advare deres kunder før angrebene gør alt for stor skade.

Læs også:

Efter terror-drab: Sikkerhedsfirmaer forventer cyber-angreb mod Danmark

Sådan forbereder du dig på cyberangreb