Foto: Nicolai Devantier.

Danmarkspremiere på gigabit-bredbånd på kabel-tv-nettet - kan være på vej til dig

Reportage: De første 900 personer i Danmark er nu blevet forsynet med lynhurtigt 1.000 Mbit-bredbånd via kabel-tv-nettet. Mange er glade, men der er også en del kritiske røster efter forsøgsperioden i byen Lejre. Vi var med, da forbindelsen blev præsenteret for første gang.

Tryk på download, tæl så til 38 og aftenens underholdning er reddet.

38 sekunder er nemlig den tid, det tager at hente en dvd-film på 4,7 gigabyte, hvis du har gigabit-bredbånd.

Og de første 900 personer i den lille sjællandske by Lejre vest for hovedstaden er netop blevet forsynet med den hastighed via kabel-tv-nettet.

Nu er det altså muligt at få den enorme hastighed uden brug af fiber, hvilket gør løsningen tilgængelig for rigtig mange mennesker.

Yousee har nu for første gang fremvist giga-bredbånd, og vi var naturligvis på pletten for at se, hvordan det virker.

25 gigabyte på under fire minutter
Hastigheden er selvsagt det mest imponerende.

Du kan eksempelvis downloade Windows 10 på cirka et halvt minut eller en hel Bluray-skive med 25 gigabyte indhold på under fire minutter.

Formanden for kommunens erhvervs- og turismeudvalg, Grethe Saabye, var da heller ikke mindre end jublende glad.

"For en lille by, hvor 70 procent af arbejdsstyrken er pendlere, betyder det utroligt meget, at der er mulighed for at få en solid hjemmearbejdsplads," siger hun til Computerworld.

Eller som hun formulerer det i politiker-punktform:

"Natur, samvær og godt netværk er en forudsætning for et godt liv på landet."

Hun forudser ligefrem, at den hurtige bredbåndsforbindelse kan få gavnlig effekt i forhold til, at folk får lyst til at bosætte sig i kommunen.

I dele af kommunen har der været huller i eksempelvis mobildækningen, hvilket ifølge hende svækker lysten til at bosætte sig i området.

"Vi har flere eksempler på virksomheder, der simpelthen er flyttet fra kommunen på grund af dårlige forbindelser," fortæller hun.

900 ud af 27.000
Det er dog langt fra alle af de godt 27.000 borgere eller virksomheder i kommunen, der kan få gavn af den nye hastighed.

Det er nemlig kun kunder i det eksisterende kabel-tv-net, der får muligheden.

Og det var der flere borgere i kommunen, som var ganske kede af.

"Hvad med os?" lyder det fra en borger i Lejre, der er bosat lige uden for det bredbåndsdækkede område.

Carsten Bryder, der er teknologichef (CTO) i TDC/Yousee, svarer, at der ikke er udsigt til, at der bliver lagt nye kabler ud i området, og derfor vil muligheden kun være tilgængelig for medlemmer i den lokale antenneforening Lejre Kabelnet.

"Og hvad med vores FM-bånd? Hvornår får vi det tilbage?" lyder det fra et knap så tilfreds medlem antenneforeningen.

Den nye bredbåndsløsning har nemlig ædt FM-båndet for at opnå den høje hastighed.

"For at give adgang til FM-båndet igen, vil vi udsende en lille ekstra boks," forklarer Yousee-manden.

"Hvornår kommer den?" lyder spørgsmålet fra salen.

Og denne gang bliver svaret mere løst i betrækket.

"En gang efter sommerferien, måske i august eller september."

De trofaste radiolyttere i kommunen skal således finde andre veje end FM-båndet for at blandt andet at høre radioavisens udsendelser.

Huawei arbejder og TDC drifter
Det er den kinesiske samarbejdspartner Huawei, der skal sørge for det praktiske arbejde, som skal bære løsningens mange datapakker gennem kabel-tv-kablerne.

Den 27. januar 2016 blev kontrakten underskrevet mellem de to, der ligeledes har haft et samarbejde om udbygningen af mobilnettet gennem de sidste tre år.

I Lejre har det konkrete arbejde bestået i at udskifte alle komponenter over jorden i kabel-tv-nettet.

Der er altså ikke blevet gravet eller ændret på jordkablerne i kommunen. Hvilket også har været årsagen til, at det kun er de eksisterende kabel-tv-medlemmer, som får hastigheden tilbudt.

I praksis er der eksempelvis udskiftet 84 forstærkere og 350 af de såkaldte splittere for at give 1.000 Mbit ned og 500 Mbit op i Lejre.

På landsplan løber de to tal op i henholdsvis 72.000 og 500.000 udskiftninger, som Huawei-skal foretage for at Yousee kan drive projektet.

"Det praktiske arbejde i Lejre er blevet udført i løbet af maj måned, men der har været laboratorieforsøg med teknologien gennem et års tid," fortæller Signe Brink Wagner, der er presseansvarlig for Huawei i Danmark.

Lejre er således det første forsøgsområde, hvor teknologien nu skal afprøves i praksis blandt levende mennesker.

Herefter følger endnu et testområde i Vanløse, hvorefter hele landet skal opgraderes.

Det arbejde forventes færdigt i 2017.

Herefter kan den halvdel af landet - eller godt 1,4 millioner husstande, der er dækket af kabel-tv-nettet - få adgang til at købe løsningen af Yousee.

Læs også:

100 Mbit-bredbånd i Danmark femdoblet på et enkelt år - men der er et men....

Vores data-forbrug på det mobile bredbånd eksploderer: Så voldsomt stiger forbrugetPremium
Sådan vil tech-ambassadøren få it-giganterne i tale: "Jeg er super optimistisk, og det er jeg af to årsager"
Interview: Som Danmarks nye tech-ambassadør skal Anne Marie Engtoft Larsen sætte tech-giganterne stævne og udtrykke bekymring på danskernes vegne. Det er ikke en nem opgave, men den nye ambassadør ser især to grunde til, at de magtfulde Silicon Valley-virksomheder er villige til at lytte.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Den store test: Configurable Business Documents vs. SSRS og Lasernet
3 Output Management løsninger i direkte sammenligning. Vi har sat markedets 3 mest populære dokumenthåndteringsværktøjer under lup og vurderet bl.a. anvendelsesområder, muligheder og begrænsninger for hver løsning. Whitepaperet giver dig et overblik over forskellige muligheder indenfor implementering, design, udvikling og vedligeholdelse af eksterne ERP business documenter i Microsoft Dynamics 365 til Finance & Operations.