Ringkøbing Amt forærer sin it-løsning væk

Ringkøbing Amt forærer sin ESDH-løsning kvit og frit til alle interesserede. Indtil videre har Århus Amt samt tre mindre kommuner taget imod tilbuddet. Kun ved at forære systemer væk, kan det offentlige optimere processer og produkter og dermed forbedre service, mener Ringkøbing Amt.

Ringkøbing Amt er så tilfreds med sin løsning til elektronisk sags- og dokumenthåndtering, at amtet er begyndt at forære sin løsning kvit og frit væk til andre kommuner og amter.

Danmarks største amt, Århus Amt, har allerede fået en kopi af systemet, ligesom Struer Kommune, Holmsland Kommune og Thyholm Kommune har fået en version.

Ringkøbing Amt taler for tiden med yderligere cirka 10 kommuner, som er interesserede i at få en gratis kopi af Sbsys-systemet, der er udviklet af selskabet Ditmer i 2001, og som Ringkøbing Amt efterfølgende købte for 700.000 kroner.

Koster nul kroner

Det er ifølge specialkonsulent Steffen Ørnemark fra Ringkøbing Amt flere millioner kroner under markedsprisen.

Desuden har systemet udløst så pæne effektiviserings-gevinster, at det allerede har tjent sig hjem - blandt andet ved at danne grundlag for en personalereduktion i amtet.

- Det betyder, at systemet nu koster os nul kroner. Nu vil vi gerne høste den reelle værdi, som ligger i viden om, hvordan man bedst videreudvikler og driver både systemet og organisationen, der anvender det. Den viden får vi bedst ved at forære systemet væk, siger Steffen Ørnemark.

SBSYS-systemet er filet til, så det alene indeholder de funktioner, som amtet har brug for i det daglige arbejde.

Både systemet og processerne bag det skal løbende forbedres, og det klarer mange amter og kommuner bedre end en enkelt, lyder vurderingen fra Ringkøbing Amt.

- Vi mener ikke, at en vare som systemet har nogen værdi i sig selv. For os som offentlig organisation ligger den reelle værdi i viden om, hvordan vi videreudvikler systemet. Vi har for eksempel tjent mange konsulenttimer hjem på at samarbejde med Århus Amt om systemet, siger Steffen Ørnemark.

Hjernedøde software-licenser
Det er ikke et ukendt fænomen, at amterne forærer ting til hinanden. Og selv om producenter og leverandører korser sig over fremgangsmåden, mener Ringkøbing Amt, at det er en model, som er kommet for at blive.

- Hvorfor skal det offentlige bruge millioner på at udvikle forskellige kommercielle systemer til amterne, kommunerne og staten, når vi egentlig har brug for det samme? En kommune bør da anvende pengene på at optimere forvaltningen frem for at bruge tre fjerdele af sit it-budget på hjernedøde software-licenser, siger Steffen Ørnemark.

Han ser muligheder i, at de myndigheder, som får blandt andet de elektroniske patientjournaler og det offentliges lønsystemer ordentligt op at køre, giver dem gratis væk til alle andre myndigheder.

- På måde kan man optimere både systemerne og organisationerne bag, siger Steffen Ørnemark.

Ringkøbing Amt er allerede på vej med det næste system, som amtet vil forære væk til alle interesserede amter og kommuner. Steffen Ørnemark ønsker ikke at løfte sløret for, hvilken type system det drejer sig om, men siger, at amtet vil lancere det om et par uger.

Relevant link

Sbsys-projektet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere