Det vælter ind med opfordringer til regeringen efter ny cybersikkerhedsplan: "Skal afbalanceres mod borgernes ret til privatlivets fred"

Det strømmer ind med forslag til regeringen, efter den netop har præsenteret meget omfattende national cybersikkerhedsplan.

It-sikkerhed står højt på dagsordenen i rigtigt mange organisationer i en tid, hvor de fleste virksomheder bliver mere og mere afhængig af stabil it-drift samtidig med, at hacker-miljøerne bliver mere og mere professionaliserede og i visse tilfælde stats-støttede.

Regeringens nye cybersikkerhedsplan vækker derfor en del opmærksomhed.

Du kan læse mere om den ret omfattende plan, som regeringen præsenterede tirsdag ved middagstid, her: Her er regeringens nye cyberplan: 25 punkter skal gøre Danmark mere sikker

Planen har fået mange interesse-organisationer til tasterne.

Generelt erklærer de sig alle godt tilfredse med, at der sker noget på område.

Fra Rådet for Digital Sikkerhed lyder det, at rådet ‘især [er] glad for strategiens fokus på kompetenceudvikling. Der er lagt op til en indsats i hele uddannelseskæden.’

“Der er desuden lagt op til en informationsindsats på online informationsplatforme og lokalt. Vi må se, hvor langt den lokale indsats kommer til at række, men Rådet mener, at det er vigtigt at komme ud lokalt, der hvor borgerne og virksomhederne er. Det er ikke nok med informationsportaler og tiltag øst for Valby Bakke,” lyder det fra rådet formand, Henning Mortensen.

Han peger samtidig på, at ‘djævelen ligger i detaljen’ - herunder regeringens plan om ved lov at øge Center for Cybersikkerheds beføjelser til at indsamle og analysere data.

“Nogle af de tiltag, som nævnes i strategien, skal afbalanceres mod borgernes ret til privatlivets fred. Derfor er det vigtigt, når der for eksempel. lægges op til at ændre lovgrundlaget for Center for Cybersikkerhed og desuden iværksættes flere monitoreringstiltag, at der tages højde for en fornuftig beskyttelse af borgernes ret til privatlivets fred,” lyder det fra Henning Mortensen.

SMVdanmark - der er brancheorganisation for de små og mellemstore virksomheder herhjemme - fremhæver planen om at etablere såkaldte erhvervspartnerskaber, hvor de små og mellemstore virksomheder kan hjælpe hinanden med at forbedre deres it-sikkerhed.

“Små og mellemstore virksomheder er ekstra sårbare i forbindelse med it-kriminalitet. Oftest har man ikke midlerne til at sikre og have procedure for fjendtlige it-angreb”, lyder det fra cheføkonom Lars Magnus Christensen.

Ifølge SMVdanmark får erhvervspartneskaberne - der skal håndteres af det nyetablerede Virksomhedsrådet for IT-sikkerhed - til opgave at have fokus på fire indsatsområder.

De er: ‘Bedre adgang til viden, konkrete værktøjer og vejledning om it-sikkerhed,’ ‘primære rådgivere som ’brobyggere’ til øget it-sikkerhed,’ ‘forebyggende sikkerhedstiltag som privacy by design’ samt at ‘fremme virksomhedernes anvendelse af sikkerhedsstandarder.’

'Springer ikke i øjnene'
Fra Dansk Erhverv lyder meldingen, at de ‘virksomhedsrettede initiativer ikke ligefrem springer i øjnene.’

Dansk Erhverv peger dog på, at regeringen vil understøtte erhvervspartnerskaber, hvor virksomheder kan hjælpe hinanden med at forbedre it-sikkerheden.

“Dansk Erhverv ser blandt andet frem til et nyt erhvervspartnerskab med offentlige myndigheder’ og ‘ glæder sig over, at et forslag fra Dansk Erhverv om én indgang til rapportering af sikkerhedshændelser har fundet vej til strategien,’ lyder det.

Også it-sikkerhedsfirmaet Kaspersky Labs er på banen.

“Strategien er ikke tilstrækkeligt konkret om, hvordan udfordringerne skal løses i praksis. Men den er et rigtig stort skridt i den rigtige retning og et godt udgangspunkt,” lyder det fra selskabets danske chef, Leif Jensen.

Ifølge ham har Danmark manglet et centralt informationscenter som det nye ‘Det Centrale Operative Kommunikationsberedskab (DCOK), der får til opgave at overvåge og håndtere sikkerhedsituationen herhjemme.

“Det har Danmark manglet, hvilket har resulteret i, at private aktører fremfor myndighederne har stået for størstedelen af informationerne til offentligheden under store hackerangreb såsom Wannacry,” lyder det fra Kaspersky.

Leif Jensen efterlyser dog, at også politikerne sætter sig på skolebænken for at blive klogere på its-sikkerhed.

“Politikerne skal ikke være it-eksperter, men det er essentielt, at de har en basal viden om teknikken og trusselsbilledet, da det er skrevet ind i strategien, at der skal kunne lovgives mere på området. Leif ser for eksempel ofte, at beslutningstagere misforstår oplysninger, og tror at et hackerangreb med oprindelse i eksempelvis Kina betyder, at staten Kina står bag. Kaspersky Labs data viser faktisk, at kun omkring 0,1 pct. af angreb er så avancerede, at de kan være statsstøttede,” lyder det fra Leif Jensen.

Tidligt på dagen - før planen blev præsenteret - var IT-Branchen ude med riven. Det kan du læse mere om her: IT-Branchen ikke tilfreds med ny national sikkerhedsstrategi: Fyldt med store huller - se hovedtrækkene i strategien her


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
”Vores løsning vil betyde, at du som patient kan tage et billede af en pille med din telefon og herefter få bekræftet, at den medicindosis du er ved at indtage er valid.”
Virkningsløs piratmedicin koster tusindvis af liv hvert år, men it-giganten IBM mener, at den har fundet en løsning på problemet. Bliv klogere på hvordan IBM vil bruge blockchain til at forhindre svindel i medicinalindustrien supply-chain
Computerworld
Se listen: Disse it-virksomheder drømmer de danske it-studerende om at arbejde for
Konsulenthusene buldrer frem på listen over de virksomheder, som de danske it-studerende helst vil arbejde for. "Konsulenthusene har simpelthen øget kendskabet til sig selv som arbejdsgiver blandt de it-studerende. Det kræver heftig aktivitet på de sociale medier og universiteterne," lyder det fra Universum, der står bag undersøgelsen.
CIO
Sådan kan du stå imod, når hackerangrebet rammer: 16 nye anbefalinger fra politiet
En ny vejledning fra Rigspolitiet og Dansk IT skal hjælpe danske virksomheder med at få bedre styr på it-sikkerheden. Se her, hvad du bør gøre før, under og efter du bliver ramt af et hackerangreb.
Job & Karriere
500 uorganiserede it-folk skal holde liv i statens it-systemer under konflikt
Hvis der udbryder konflikt, vil hundredvis af uorganiserede it-folk få ansvaret for at sikre, at de statslige it-systemer ikke går ned. Men ifølge fagforbundet Prosa kan det få store konsekvenser, hvis Danmark bliver ramt af it-sikkerhedsangreb.
White paper
Vigtige overvejelser til din cloud-strategi
Med denne video får du en dybdegående gennemgang af de overvejelser, man som virksomhed bør gøre sig, når man definerer sin cloud-strategi. Din virksomheds tilgang til cloud er i dag et vigtigt emne, når I planlægger jeres it-strategi. Er cloud ”et andet sted”, eller er cloud en leverancemodel for it-services? Skal man have infrastruktur on-site, outsourcing, cloud eller både og? Dette er et spørgsmål, som mange der beskæftiger sig med it-infrastruktur og strategi stiller sig selv. Se hvorfor det ofte ikke et enten eller, men snarere et både og.