Artikel top billede

Forsvarets Efterretningstjeneste råder over en mindre hær af hackere: "Det kan være både billigere og mindre voldeligt end konventionel krigsførelse"

Det danske forsvar råder over "en mindre hær" af hackere, der er klar til at udføre offensive cyberangreb mod andre stater, fortæller chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen.

Om tre måneder har Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, fuldt bemandet Danmarks cyberhær af hackere, der går under navnet CNO, Computer Network Operations.

Dermed råder Danmark over, hvad chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste betegner som, "en mindre hær af hackere," der er i stand til at angribe andre nationer.

Det fortæller chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, til Berlingske.

"Når det giver god mening at opbygge det her, så er det fordi, at man med ikkekonventionelle midler kan gå ind og gøre skade på andre landes militære infrastruktur og sætte dem ud af spillet. Det kan være både billigere og mindre voldeligt end konventionel krigsførelse," siger han til avisen.

Forsvarets Efterretningstjeneste meddelte for to uger siden, at man havde opbygget en hel cyberafdeling.

Det kan du læse mere om her: Danmarks cyberhær er operativ: Danmark klar til at gennemføre militære cyberangreb

Læs også: IT-Branchen advarer mod forsvarets brug af cyberangreb: “cybervåben er ikke taktiske våben, men derimod masseødelæggelsesvåben”

Det er dog ikke uden store betænkeligheder, at Danmark nu søsætter den offensive cyber-enhed, forsikrer Lars Findsen.

Over for Berlingske gør han opmærksom på, at Danmark kan blive ramt tæmmelig hårdt af større lande, hvis nogen ønsker at besvare danske angreb.

Han vil desuden ikke kommentere på, om Danmark allerede har gjort brug af sine offensive cyber-våben.

Forsvaret har oprustet massivt på det digitale område de senere måneder. Også hos Center for Cybersikkerhed, der er en anden afdeling under FE, fortalte Thomas Lund-Sørensen at centeret skal ansætte mere end 100 nye medarbejdere.

Læs mere her: Center for Cybersikkerhed genansætter topchef Thomas Lund-Sørensen som topchef: Stiger minimum 100.000 kroner i løn

IT Branchen har tidligere advaret imod, at krig i cyberspace skulle være mindre voldeligt end konventionelkrigsførelse.

"Cybervåben er ofte ikke taktiske våben, men derimod masseødelæggelsesvåben, der er svære at kontrollere når først de er sendt afsted. En virus og efterfølgende nedlukning af et kraftværk, kan jo medføre nedlukning af hospitaler eller andet, så angrebet går ud over civile og koster dødsfald," har formand for IT Branchens it-sikkerhedsudvalgt, Bjarke Alling, tidligere fortalt til Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere