Kongres-høring: Især Google og Facebook i ilden for at tryne konkurrenter - nu er hele høringen offentliggjort på YouTube

Topcheferne for Facebook, Google, Apple og Amazon blev under onsdagens længe ventede høring under den amerikanske kongres beskyldt for at jorde konkurrenter for egen vindings skyld.

Det blev især topcheferne for Google og Facebook, Sundar Pichai og Mark Zuckerberg, der måtte stå for skud i den længe ventede høring under den amerikanske kongres, der løb af stablen onsdag aften dansk tid.

Høringen med titlen Examining the dominance of Amazon, Apple, Facebook and Google” [‘Undersøgelse af Amazon, Apple, Facebook og Googles dominans,’ red] var den foreløbige kulmination på en amerikansk kongres-undersøgelse af onlinemarkedet, som kongressen overvejer at lovgive specifikt om.

Onsdag var topcheferne for Amazon, Google, Apple og Facebook hidkaldt for at give deres syn på sagen, da det er disse selskaber, der er i søgelyset i kongressens lovarbejde, som blandt andet vil sigte efter at tøjle dem.

De fire selskaber har tilsammen en gigantisk markedsværdi på mere end fem billioner dollar - altså fem millioner millioner dollar eller 5000 milliarder dollar.

De fire topchefer deltog alle virtuelt i høringen, hvor især Mark Zuckerberg og Sundar Pichai var i ilden.

Sundar Pichai sagde gentagne gange, at han vil ‘kigge nærmere’ på forskellige forhold, som blev præsenteret for ham, mens Mark Zuckerberg til tider virkede decideret overrasket over oplysninger, der blev forelagt ham fra interne mails.

Jeff Bezos og Tim Cook virkede her langt mere fattede.

Tonen var hård og direkte. Eksempelvis var første spørgsmål fra den republikanske udvalgsformand David Cicciline til Sundar Pichai: “Hvorfor stjæler Google indhold fra ærlige virksomheder?” med henvisning til, at han mener, at Google har kopieret reviews fra Yelp.

David Cicciline sagde direkte, at han mener, at de fire selskaber har alt for meget magt og at de har anvendt deres størrelse destruktivt og til skade for andre selskaber.

"De udvikler muligvis stadig nye og innovative produkter, men deres dominans dræber de små virksomheder og den dynamik, der er motor i den amerikanske økonomi," sagde han.

Mark Zuckerberg blev ligeledes afkrævet svar på, om Facebook nogensinde havde kopieret features fra konkurrenterne, hvilket Zuckerberg bekræftede med ordene: “Vi har helt sikkert indføjet features, som andre har været førende med.”

“Hvor mange virksomheder har Facebook kopieret? Færre end fem? Færre end 50?”

“Det ved jeg ikke,” sagde Mark Zuckerberg.

Den amerikanske kongres vil senere på året offentliggøre sine forslag til, hvordan de fire store tech-platforme skal tøjles med lovgivning.

Du kan gense hele høringen på YouTube (der jo pudsigt nok er en af de kritiserede platforme i høringen). Du finder den her.

Læs også:

Her er de vigtigste punkter i afhøring af topcheferne for Facebook, Apple, Amazon og Google: Følg med live om få timer
mest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.