It-fagforbund bekymret over stigning i udenlandsk it-arbejdskraft: "Det tyder på, at man rekrutterer på baggrund af lønniveau"

Det er ifølge Prosa bekymrende, at det strømmer ind med udenlandske it-specialister midt i en tid, hvor ledigheden tordner op. "Mange af de udenlandske it-folk medbringer ikke de færdigheder, der er mangel på i den danske it-branche," lyder det fra Prosas formand.

It-fagforbundet Prosa kalder det "bekymrende", at stadig flere udenlandske it-specialister kommer til landet i en tid, hvor ledigheden blandt Prosas it-medlemmer er tårnhøjt.

Sådan lyder det fra Prosas formand Niels Bertelsen, der frygter, at lavere lønninger spiller ind.

"Det tyder på, at man rekrutterer på baggrund af lønniveau og undlader opkvalificering af medarbejderne," lyder det fra Niels Bertelsen, der er formand for Prosa, i en meddelelse.

Prosa kan samtidig komme med en nedslående melding om, at ledigheden blandt de it-professionelle, der er organiseret i Prosa, er på sit højeste siden 2005.

De seneste tal fra Prosa viser en ledighed på 6,87 procent, hvilket er højere end under finanskrisen.

Udenlandske it-medarbejdere strømmer til landet
Udmeldingen fra Prosa kommer, efter at en undersøgelse fra Digital Hub Denmark viser, at antallet af udenlandske digitale specialister i Danmark er steget med knap 50 procent mellem 2016 til 2020.

Læs mere om undersøgelsen her: Det vælter ind i Danmark med udenlandske it-folk - men der er stadig ikke nok

Ifølge Niels Bertelsen henter de danske virksomheder dog ikke alene de udenlandske it-folk til landet på grund af knappe danske kompetencer.

"Mange af de udenlandske it-folk medbringer ikke de færdigheder, der er mangel på i den danske it-branche. I stedet ender de med at erstatte vores medlemmer, som i øjeblikket oplever en stigende ledighed. Derfor er det relevant at spørge, hvad der så er den egentlige årsag til at hente it-medarbejdere i udlandet," lyder det fra Niels Bertelsen, der mener svaret skal findes i forhold til lønniveauet:

"Vi har før stået i en situation, hvor en stor virksomhed har hyret medarbejdere fra udlandet på dårligere vilkår end deres danske kollegaer. Når virksomheden senere står over for nedskæringer eller omrokeringer, hvem er det så, der mister jobbet? Historien vil vise, at det i hvert fald ikke er den dårligere lønnet udenlandske medarbejder."

Prosa: Lønnen bør ikke være det væsentligste
I et interview med Computerworld gør direktør for Digital Hub Denmark, Camilla Rygaard- Hjalsted det klart, at der slet ikke er nok digitale kompetencer i Danmark, og at de danske arbejdsgivere bør prioritere at tiltrække og fastholde udenlandske arbejdskraft.

"Men der er brug for mange flere. Dansk Erhverv lavede for et par år siden en undersøgelse, der pegede på, at der mangler 17.000 digitale talenter her og nu. Så der er mange ledige stillinger, og universiteterne kan ikke nå at producere nok," siger hun.

Læs mere om det her: Sådan får du fat i de bedste udenlandske it-folk: "Vi er heldige, at lønnen ikke bliver prioriteret højere"

Niels Bertelsen erkender, at der er behov for at hente nogle typer højt specialiserede udenlandske kompetencer inden for eksempelvis kunstig intelligens og softwareudvikling til landet.

Det fokus bør ifølge ham være det elementære - ikke lønnen.

"Det er naturligvis glædeligt, at it-branchen kan tiltrække den arbejdskraft, der er nødvendig, men hvis lønniveauet er det væsentligste rekrutteringsgrundlag, så er det ikke med vores gode vilje, at trafikken fortsætter," lyder det fra Niels Bertelsen.Premium
Corona skaber bølgegang i Canons danske printforretning: "Vi er nede med 18 procent, men det kunne have endt meget værre"
Canon danske printforretning er bølget frem og tilbage siden landets nedlukning i marts. Nu lyder nedgangen på 18 procent, men administrerende direktør Kim Nielsen er fortrøstningsfuld. "Det kunne have endt meget værre," fortæller han.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.