Statens Serum Institut har slettet alle sendte mails ved en fejl: "Det er dybt beklageligt"

Alle sendte mails fra Statens Seruminstitut og Sundhedsdatastyrelsen er blevet slettet, hvis de er sendt før 22. juli, oplyser de to myndigheder.

Ved en fejl er alle mails der er sendt fra medarbejdere hos Statens Serum Institut og Sundhedsdatastyrelsen før 22. juli blevet slettet.

Det oplyser de to myndigheder i en meddelelse.

"Der er sket dybt beklagelige og utilsigtede fejl, som vi påtager os det fulde ansvar for. Vi gør alt, hvad vi kan for at mindske konsekvenserne og er i gang med at genskabe så mange mails som muligt, blandt andet ved hjælp af en teknisk løsning. Vi vurderer, at vi vil kunne finde de fleste mails igen og har samtidig fokus på, hvordan vi forhindrer, at noget lignende sker igen," siger vicedirektør i Sundhedsdatastyrelsen Vibeke van der Sprong ifølge meddelelsen.

De slettede mails kan betyde, at styrelserne ikke har mulighed for at give svar på aktindsigt i tidligere sager eller gennemgå fuldt ud, hvad medarbejdere tidligere har givet af svar.

Det gælder også sager om Covid-19.

"Store dele af SSI’s medarbejdere har været og er fortsat under et ekstraordinært stort arbejdspres, hvor det ikke har været muligt løbende at journalisere alt materiale, hvorfor en del af instituttets historik om perioden var i de slettede, sendte mails. Det finder vi uheldigt," lyder det fra vicedirektør i Statens Serum Institut Ole Jensen.

Læs også: Styrelse får hård kritik for manglende it-sikkerhed trods massive investeringer: Her er direktørens svar

Kan findes hos modtageren
En stor mængde af de forsvunde mails kan du reddes, hvis de er sendt til en anden offentlig myndighed.

På den måde kan Sundhedsdatastyrelsen nemlig finde dem hos den myndighed, der har modtaget mailen.

Styrelsen anslår at det er størstedelen af de slettede mails, der vil kunne findes frem igen på den måde.

I meddelelsen skriver Sundhedsdatastyrelsen, at man har iværksat flere tiltag for at sikre, at det ikke kan ske igen. Det fremgår ikke nærmere præcis, hvad ændringerne bliver, men Sundhedsdatastyrelsen skriver, at man blandt andet vil ændre politikker på området.

Sagen er desuden blevet meldt til Datatilsynet, der herefter skal tage stilling til, om de slettede mails udgør et brud på GDPR.

Læs også:

Sundhedsdatastyrelsen får endnu engang kritik for dårlig it-sikkerhed: “Fortsat alvorlige mangler i it-systemer”

Statens Serum Institut stopper for dataoverførsler efter hård kritik: Har ikke styr sine databehandler-aftalerPremium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk virksomheden med en effektiv omkostningsstrategi
Det har aldrig været mere påkrævet at kaste et kritisk blik på virksomhedens indkøbs- og omkostningsstruktur og undersøge, hvilke processer og aftaler, der kan optimeres. Det gælder både i almindelighed – en optimeret omkostningsstruktur kan trods alt aflæses direkte på bundlinjen. Men det er særligt kritisk for de mange virksomheder, der ser ind i et marked præget af stigende usikkerhed som følge af manglende transparens og af usikkerheden om, hvilke konsekvenser pludselige politiske indgreb kan få for afsætnings- og konkurrencesituationen. Der er eksempelvis store potentielle gevinster at hente ved at bygge velfungerende strukturer omkring indkøb og samarbejde med underleverandører. Blandt andet i form af realtidsbaseret indsigt i omkostningsstrukturen, herunder i potentialet for forbedringer, samt i form af en styrket forsyningskæde.