Google åbner for dansk musik på YouTube i dag efter måneders 'intensive forhandlinger': Her er den nye aftale

Dansk musik vender i dag tilbage på YouTube efter ‘intensive forhandlinger’ mellem Koda og Google.

Efter to måneders hårde forhandlinger mellem Google og rettighedsorganisationen Koda åbner Google nu igen for, at dansk musik kan blive vist på YouTube.

Google åbner for dansk fra og med i dag 1. oktober.

Det sker et par måneder efter, at Google med et snuptag udelukkede al dansk musik fra YouTube, efter forhandlingerne var gået i hårdknude.

Det kan du læse mere om her: Om få dage fjerner Google al dansk musik fra YouTube efter hårde forhandlinger med rettigheds-organisation

Men parterne er altså nu nået i mål, meddeler Koda, med en ny fælles-nordisk aftale mellem Google og de nordiske rettighedsorganisationer, som er danske Koda, finske Teosto, norske Tono og islandske Stef.

”Vi er glade for at der igen bliver åbnet op for den danske adgang til musikken på YouTube. Der er ingen tvivl om, at de seneste to måneders take-down har været til stor frustration både for rigtig mange medlemmer, der i forvejen er hårdt presset på at komme ud med deres musik på grund af corona, og for de tusinder af brugere, der har skullet undvære musik på en af de primære kanaler for musikstreaming i Danmark,” meddeler Kodas direktør, Gorm Arildsen.

Uenige om betaling
Google og de nordiske rettighedsorganisationer har været meget uenige om den betaling, som de danske musikere og komponister skulle have for afspilning af deres værker på YouTube.

Ifølge Koda har Google krævet, at betalingen skulle reduceres med 70 procent, mens Google omvendt har peget på, at Koda har forlangt 'væsentligt' højere betaling end andre rettigheds-organisationer.

Det kan du læse mere om her: YouTube: Derfor har vi fjernet al dansk indhold - Koda forlanger 'væsentligt mere' end andre

Her er den nye aftale
Den nye aftale betyder, at pengene, som vil tilflyde de danske komponister, vil være betinget af, at der er reklamer på videoerne.

"Din konkrete udbetaling for en video med musik på YouTube afhænger af, hvor mange annonceindtægter den enkelte video genererer," hedder det i aftalen.

Koda meddeler nu, at den nye aftale ikke direkte kan sammenlignes med den gamle.

"Udover at dække flere landes musikkataloger, adskiller den nye aftale sig fra de enkelte landes hidtidige aftaler ved at række ud over den nationale brug af de enkelte selskabers musikkataloger," meddeler Koda.

Mediedirektør i Koda, Kaare Struve, meddeler, at han mener, at den nuværende aftale er 'den bedst mulige under de givne forhandlingsrammer' - herunder at Koda har været under hårdt pres for at nå frem til en aftale, så dansk musik kunne komme tilbage på YouTube.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at det har været svære forhandlinger, og at vi fra Kodas side gerne havde været det pres foruden, hvor indhold kan blive taget ned i kortere eller længere perioder, hvis der ikke er enighed om pris og vilkår," siger han.

Du kan læse mere om aftalen mellem Koda og YouTube her: Her får du udbetaling fra YouTube

Læs også:

Google skal stå skoleret over for kulturministeren: Skal forklare censur af dansk indhold

"Google er en fuldstændigt uigennemsigtig og uigennemtrængelig organisation, der styres af nogle algoritmer og mennesker, som beslutningstagere ikke kan komme i kontakt med"

Forhandlinger mellem Koda og YouTube fortsætter - dansk musik fortsat udelukket fra YouTube på ubestemt tid

Premium
Så mange millioner betaler Knowit for Creuna: Dansk Creuna-boss bliver chef for ny Knowit-organisation med 100 ansatte
Interview: Roar Nissen skal efter mere end 13 år hos Creuna stå i spidsen for den samlede danske afdeling i det kommende Knowit Experience-selskab. Bliv klogere på planerne, efter den norske Knowit-koncern har købt Creuna, her.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.