Artikel top billede

(Foto: Guillaume Perigois)

EU vedtager aftale om én fælles oplader til en lang række produkter - særligt Apple bliver ramt

Nu er EU nået til enighed om en fælles oplader til en lang række teknologiske produkter.

"Én enkelt oplader til alle små og mellemstore bærbare elektroniske enheder."

Sådan starter pressemeddelelsen fra EU-Parlamentet om den netop indgået aftale om ens opladere til elektronikprodukter i EU.

Derved kan borgere i EU snart droppe de mange forskellige opladere til telefonen, den bærbare computer og andet.

I efteråret 2024 vil USB Type-C nemlig blive den fælles opladningsport for alle mobiltelefoner, tablets og kameraer i EU.

"I dag har vi gjort den fælles oplader til en realitet i Europa! Europæiske forbrugere var længe frustrerede over flere opladere, der hobede sig op med hver ny enhed. Nu vil de kunne bruge en enkelt oplader til al deres bærbare elektronik," udtaler Parlamentets ordfører Alex Agius Saliba.

Og han fortsætter med at beskrive de mange typer af elektronik, der nu bliver påvirket af den nye regel.

"Vi er stolte af, at bærbare computere, e-læsere, øretelefoner, tastaturer, computermus og bærbare navigationsenheder også er inkluderet ud over smartphones, tablets, digitale kameraer, hovedtelefoner og headset, håndholdte videospilskonsoller og bærbare højttalere. Vi har også tilføjet bestemmelser om, at trådløs opladning er den næste udvikling inden for opladningsteknologien og forbedret information og mærkning til forbrugerne."

Derudover skal købere af elektronik fremover kunne vælge mellem at om de vil købe ny enhed med eller uden opladningsenhed.

Det sker som et led i en plan for at gøre EU mere bæredygtigt.

Ifølge meddelelsen vil tiltaget hjælpe forbrugerne med at spare op til 250 millioner euro om året (cirka 1,9 milliarder dollar) på opladerkøb. Bortskaffede og ubrugte opladere anslås at repræsentere omkring 11.000 tons affald årligt.
Det betyder samtidig, at EU er gået imod Apples bekymringer vedrørende ny regulering, da selskabet ar mange produkter, som står til at blive ramt.

"Vi er fortsat bekymrede over, at streng regulering, der kræver kun én type konnektor, kvæler innovation i stedet for at opmuntre den, hvilket igen vil skade forbrugere i Europa og rundt om i verden," meddelte firmaet til BBC.