Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Omfattende gratis tegneprogram

Inkscape er et frihåndstegneprogram i stil med Illustrator, men du behøver ikke finde tegnebogen frem, programmet er gratis og omfattende.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du hører til den kunstneriske type, og gerne vil udfolde dine tegnetalenter på skærmen, så skulle du måske overveje at give programmet Inkjet en prøvetur.

Programmet er et open source vektorbaseret grafisk tegneprogram, i stil med programmer som Illustrator, Freehand, CorelDraw eller Xara X. Det bruger filformatet SVG (Scalable Vector Graphics), og understøtter alle de funktioner som er i dette format, så som shapes, paths, tekst, markører, kloner, alpha blending, transformers, gradients og gruppering.

Samtidig understøtter Inkjet også Creative Commons meta-data, knudepunktsredigering, lag, bitmap tracing og tekst der følger en tegnet sti.

Du kan importere formater som jpeg, png, tiff og en del andre og du kan eksportere til png og mange flere formater.

Meget avanceret program

Undertegnede skal ikke give sig ud for at være tegner, mine egenskaber i den retning er ret begrænsede, og et program som Inkscape gør min ikke til en tegner.

Men programmet formåede alligevel at imponere mig. Programmet har masser af faste figurer, muligheder for tegne med kaligrafipen og naturligvis male og klippe dele af tegningen ud.

Inkscape indbyder til leg og udforskning, og der er masser af muligheder for at udforske dine måske slumrende tegnetalenter.

Du finder Inkscape her.