Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Tag superfotos med din smartphone

Mange af de nyeste smartphones har så godt et kamera, at du kan skyde superflotte fotos med dem – især hvis du løfter ydelsen med de tricks og noget af det ekstraudstyr, vi foreslår her.

Af Morten Mariani, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

 Det gode billede handler først og fremmest om at være på det rette sted på det rette tidspunkt. Men udstyr og fotografens evner har naturligvis også betydning for resultatet. Optikken i nyere smartphones kan efterhånden måle sig med kompaktkameraer i den bedre klasse, og med lidt ekstraudstyr og nogle gode tommelfingerregler, er der ikke mange gode argumenter for at slæbe rundt med flere strømslugende apparater.

Her får du en række ideer til ekstraudstyr og tips, der kan løfte dine mobilfotos til nye højder.

Ekstern flash: Bedre lys på billederne
Lys er altafgørende for dit billede. Intet lys = intet billede. Heldigvis har smartphones i dag indbygget blitz, så du også kan tage billeder i dårlig belysning. Men en blitz kommer meget hurtigt til kort, fordi der er grænser for, hvor meget den lille lysdiode i mobilen kan præstere. Og ofte skal man meget tæt på motivet, fordi lyset fra blitzen ikke når langt nok. Løsningen mere lys.
iBlazr 2 fra Concepter er en af mulighederne for at få mere lys på mobilen – og oven i købet en ret avanceret en af slagsen. iBlazr 2 er en lille klods med fire lysdioder, der skubbes ned over din smarthpone, og ved hjælp af trådløs Bluetooth-forbindelse fungerer alt automatisk, når du skyder dine motiver i mørket.

Den ekstra lyskilde fra iBlazr klemmes ned over smartphonens kant. Den ekstra lyskilde fra iBlazr klemmes ned over smartphonens kant.

Har du brug for endnu mere lys, kan flere iBlazr’er kombineres, så de ”flasher” samtidig. Det giver blandt andet mulighed for at placere lyskilderne forskellige steder, så du virkelig kan lege med lyset.

Med iBlazr 2 får du ikke bare mere lys, men også justerbart lys. Bagsiden af iBlazr er et touchpanel, hvor du kan justere farvetemperaturen, afhængig af om du ønsker et varmt eller mere koldt lys.
iBlazr 2 er kompatibel med iOS og Android og kan købes online for omkring 450 kroner.

Ægte zoom: Størrelsen har betydning
Det kan næsten ikke siges ofte nok: Undgå så vidt muligt at bruge dit mobilkameras digitale zoom. Du kender det godt: Ind i mellem vil man bare gerne tæt på motivet, og det er meget fristende at bruge mobilens zoom-funktion. Problemet er bare, at digital zoom går ud over billedets kvalitet, fordi digital zoom forstørrer de pixels, du zoomer ind på, og derefter opskalerer billedet, så det stadig kommer ud i samme opløsning som alle andre billeder. Optisk zoom er løsningen. Men problemet er bare, at optisk zoom fylder. Der skal være plads til, at linserne i et zoom-objektiv kan bevæge sig frem og tilbage, og så er vi ude i nogle klodsede løsninger. Men de findes.

For eksempel har Camkey lavet en række zoom-objektiver, der monteres på mobiltelefonen ved hjælpe af en holder, som er monteret på en tripod. Holderen er meget fleksibel og kan derfor bruges med en lang række forskellige smartphones. Til gengæld er det en løsning, der både fylder meget og desværre samtidig er besværlig at have med at gøre, fordi selve zoom-funktionen naturligvis må betjenes manuelt (og ikke fra telefonens kamera-app). Derfor er det næppe en løsning, der kan interessere mange. Men elsker du at lege med mulighederne, og har du tålmodigheden til det, så kunne Camkeys produkter måske alligevel være interessante.

En optisk zoom som denne Camkey kræver en tripod for at fungere ordentligt. En optisk zoom som denne Camkey kræver en tripod for at fungere ordentligt.

Er du interesseret i Camkeys objektiver, må du desværre en tur til en udlandsk shop, for eksempel Amazons amerikanske website, hvor priserne varierer mellem 40 og 100 dollar afhængigt af produktet.

Udstyret der gør forskellen
Der er mange fordele ved at tage billeder med mobiltelefonen – blandt andet muligheden for at lægge billederne direkte på de sociale medier, straks når billedet er taget, og så selvfølgelig fordi man slipper for at have flere gadgets med sig på farten. Men som mobil-fotograf lever man med en del mangler; blandt andet kompaktkameraets optiske zoom og spejlreflekskameraets mange muligheder med udskiftelig optik. Sådan var det i hvert fald en gang – men ikke længere.

Bedre objektiv: Fra fiskeøje til vidvinkel
Med udskiftelige objektiver er det langt sjovere at være mobilfotograf. Den slags er ellers forbeholdt spejlrefleks- eller hybridkameraer, men du kan få separate objektiver til smartphones også. For eksempel har producenten Olloclip lavet en hel serie, og så er du ikke længere begrænset til én brændvidde, men kan skifte efter behov.
Olloclips objektiver skubbes ganske enkelt ind over mobilens optik, og vupti: Nu er du klar til at skyde fantastiske fotos med makro-, vidvinkel- eller fiskeøjeobjektiv.

De fleste af produkterne er ”flere i én-objektiver”, så du blot skal vende produktet rundt for at skifte imellem to eller flere objektiver.
Ud over selve de udskiftelige objektiver, producerer Olloclip også en række mobilcovers, der er specielt designet til brug med objektiverne, så de altid sidder perfekt over telefonens optik.
Olloclip fås til iPhone-modeller fra iPhone 4 og til Samsung Galaxy S4 og S5. Priserne varierer fra omkring 375 til 750 kroner afhængigt af produkt.

Objektivet klipses ganske enkelt fast på mobilen ved kameralinsen. Objektivet klipses ganske enkelt fast på mobilen ved kameralinsen.

Eksternt kamera: Det store løft
Hvis du ikke er imponeret af iPhones indbyggede kamera og føler dig stærkt begrænset, så skulle du måske overveje at give mobilen det helt store løft med DxO One.
DxO One er faktisk et kamera i sig selv, der kobles til din iPhone via lightning-stikket. Herefter fungerer iPhones skærm som søger, og du kan styre alle funktioner via mobilens display og den særligt udviklede app.

Prisen på DxO One er svimlende 4500 kroner. Til gengæld får du 20,2 megapixel (imod iPhone 6s Plus’ 12 megapixel) og en billedchip på 1”, hvilket er væsentlig større end iPhones indbyggede.
Resultatet af DxO Ones imponerende egenskaber er billeder, der måske ikke er fuldt på højde med det, som et spejlreflekskamera kan levere, men dog ganske tæt på. Og med muligheden for at tage billeder i det ”fyldige” raw-format, er DxO Ones indbyggede SD-kortlæser kærkommen, så din mobil ikke hurtigt løber tør for plads.

Spørgsmålet er selvfølgelig, om udskrivningen står mål med mulighederne og kvaliteten. Prismæssigt er vi i nærheden af et billigt spejlreflekskamera eller et rigtig godt kompaktkamera. Så produktet henvender sig især til fotoentusiaster, som vil eksperimentere med fotomulighederne i en iPhone, men som vil have en bedre optik og stærkere sensor. Eller til journalister, som vil kunne sende velopløste kvalitetsbilleder direkte fra en begivenhed.

Med DxO One koblet på en iPhone kan man sende flotte billeder direkte fra aktuelle begivenheder. Med DxO One koblet på en iPhone kan man sende flotte billeder direkte fra aktuelle begivenheder.

11 rappe tips til bedre mobilfotos

1 Horisontal eller vertikal
Vores øjne er placeret horisontalt – derfor giver det ofte mening at tage billeder i bredt format frem for i højt. Men overvej altid, inden du skyder dit motiv, hvilket format der er det bedste. Eiffel-tårnet tager sig for eksempel bedst ud, hvis man kan se det i fuld højde, ligesom et vue ud over Grand Canyon oftest gør sig bedst i bredden.

Landskaber opleves bedst, når du fotograferer i bredt format. Landskaber opleves bedst, når du fotograferer i bredt format.


2 Undgå zoom
En af de få – men til gengæld store ulemper ved at tage billeder med mobilen er, at zoom-funktionen er digital. Det betyder, at billedet bliver forringet, når du zoomer; færre pixels betyder mindre skarphed. Derfor skal du kun bruge digital zoom som en sidste udvej. Gå i stedet tæt på motivet, hvis du kan, eller tag et kig på nogle af mulighederne for at udstyre din mobiltelefon med en zoom-optik.

Gå tæt på motivet i stedet for at benytte den digitale zoom. Gå tæt på motivet i stedet for at benytte den digitale zoom.


3 Brug en god app
Din smartphones standard-app til kameraet er for de fleste ganske tilstrækkelig – men hvis du gerne vil have mere kontrol, kan det være en god idé at finde en app, der giver dig flere indstillingsmuligheder. Fastlåsning af hvidbalance og fokus er fx muligheder, der kan være anvendelige i mange situationer.

4 Brug blitz med omtanke
Brug af blitz er ind i mellem nødvendigt – men ofte giver blitzen slet ikke nær den mængde lys, man kunne ønske sig. Tit er motivet så langt væk, at lyset fra blitzen slet ikke rækker, med det resultat at forgrunden bliver lyst op, og selve motivet fremstår mørkt. Så husk altid at gå tæt på motivet når du bruger blitz, men undgå samtidig slagskygger, når du for eksempel tager et portrætfoto op ad en væg. Husk i øvrigt også at lægge mærke til, om der vil komme refleksioner fra spejle og vinduer, før du bruger blitz.

Den indbyggede blitz fungerer bedst, når motivet er tæt på. Den indbyggede blitz fungerer bedst, når motivet er tæt på.

5 Ryd op i motivet
Et rodet billede er sjældent godt. Så hvis du kan, så sørg altid for at ”rydde op” i motivet, inden du knipser. Åbne skuffer, en henkastet karklud på stuebordet eller andet rod gør sjældent noget godt ved et billede. Fokus skulle gerne være på netop dét, du havde i tankerne – så fjern uønskede elementer. Og hvis du ikke kan fjerne det, der roder i billedet, så flyt dig selv og skyd motivet fra en anden vinkel, hvor rodet ikke er i billedet.

6 Bemærk sollyset
Modlys kan ødelægge ethvert billede, men kan også have en fantastisk effekt, hvis man ved, hvad man gør. Hvis du tager et billede af en person op mod solen, så vil personen fremstå som en mørk silhuet. Her har du to muligheder, for at billedet kan blive godt; enten skal du anvende blitz, så personen i forgrunden ikke bare bliver en sort skygge, eller også skal du sørge for at placere dig, så du selv har solen i ryggen og dermed udnytter lyset fra solen. Tænk altid over, hvor lyset kommer fra, og vær opmærksom på sollys fra vinduer, når du skyder indendørs.

Med lidt held og dygtighed kan du skyde imponerend fotos i modlys. Med lidt held og dygtighed kan du skyde imponerend fotos i modlys.


7 Styr på selfien
Hvis du selv skal være med i billedet, så er den notoriske selfie-pind naturligvis en mulighed. Men har du brug for at få kameraet lidt mere på afstand, så kan du bruge kameraets selvudløser-funktion. Husk at tælle ned til ”cheese”, så alle smiler på det helt rigtige tidspunkt! Er du én af dem, der er sprunget på smart-ur-bølgen, så har du muligvis også (afhængig af telefon og smartwatch) mulighed for at fjernstyre udløseren og dermed klikke, lige når øjeblikket er til det.

Selfie-pinde fås i mange udgaver.  Priserne ligger på 100-200 kroner  afhængig af kvalitet. Selfie-pinde fås i mange udgaver. Priserne ligger på 100-200 kroner afhængig af kvalitet.


8 Gå meget tæt på
Optikken i en smartphone er typisk lavet til, at hele motivet fremstår skarpt. Men hvis du godt kan lide effekten, hvor baggrunden er sløret, så prøv at gå meget tæt på dit motiv. Det kan give en rigtig god effekt, hvis du tager billeder af blomsterne i haven. I det hele taget egner optikken i en mobil sig fortræffeligt til at gå tæt på motivet – helt ned til få centimeter.

9 Væk fra midten
Mange har en tendens til at placere motivet lige midt i billedet - men i langt de fleste tilfælde bliver billedet meget bedre, hvis du rykker motivet lidt til siden. Brug f.eks. kameraets ‘gitter-funktion’, som kan hjælpe dig til at få bedre balance i billedet.

10 Lige horisont
Medmindre du er ude at sejle i 10 meter høje bølger og ønsker at dokumentere effekten, eller du bevidst knipser en rockguitarist fra en kunstnerisk vinkel, så sørg altid for, at horisonten er lige. Brug eventuelt gitter-funktionen.

Lige linjer er godt, og det kan som her have en kunstneriske virkning. Lige linjer er godt, og det kan som her have en kunstneriske virkning.


11 Regler er til for at brydes
Ligegyldigt hvor mange gode råd og tips du får til at tage gode billeder, så husk, at det er tommelfingerregler, og at det rigtig gode billede ind imellem bryder med reglerne. Leg med kameraet, og se, hvad der fungerer bedst i den konkrete situation.