Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Danske Mate.Bike dømt til at tilbagekalde elcykler i Storbritannien

De danske elcykler er for kraftfulde til at køre i offentlig trafik, men Mate.Bike har ikke oplyst køberne om det. Derfor er de nu dømt til at tilkalde deres elcykler og betale en stor bøde.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Mate.Bike har været i vælten herhjemme ad flere omgange. Først gjaldt det anklager om misledende markedsføring, senere om ringe kundeservice i forhold til levering og reparation. I begge tilfælde var det DRs forbrugerprogrammer, der tog sagerne op.

Nu er den gal igen. I Storbritannien har regeringsmyndigheden Driver and Vehicle Standards Agency rejst tiltale mod cykelproducenten, fordi cyklerne har vist sig at være hurtigere end gældende lovgivning tillader. Ligesom i Dannmark må motoren i en elcykel maks yde 250 watt, mens tophastigheden højst må være 25 km/t.

Det har vist at elcyklerne kan yde 750 watt og er i stand til køre knap 52 kilometer i timen. Det skriver TV2.

En knallert markedsført som en cykel

Billedet stammer overens med hvad vi har oplevet i forbindelse med test af Mate.Bike her på redaktionen. Et par gange har vi stået med en testcykel, der kunne yde langt over det tilladte på offentlig vej i Danmark. Dog aldrig så højt som 52 km/t. Op til 34 km/t i timen er maksimale vi har oplevet.

Det svarer til en lille knallert, og netop det er hvad Mate.Bike-cyklerne burde have været klassificeret som, ifølge de britiske myndigheder. Det stiller nemlig helt andre krav til brugeren - kørekort, beskyttelseshjelm, forsikring og nummerplade.

Men brugerne er ikke blevet oplyst om, at ydelsen er højere end det tilladte for en elcykel, og at cyklerne derfor kun må anvendes på privat vej. DVSA har fået medhold i at Mate.Bike-cyklerne er blevet markedsført og solgt til brug på offentlige veje. De har derfor været til fare for andre trafikanter. Cykler, der overtræder lovgivningen, skal derfor kaldes tilbage, mens Mate.Bike skal betale sagsomkostninger og en bøde, der svarer til mere end 33.000 danske kroner.

Mate.Bike hævder imidlertid, at de har meddelt køberne, at cyklerne kun var tilladt på privat vej. "Vi har ingen intentioner om at sælge ulovlige elcykler eller cykler, der vil bringe vores kunder i fare. Vi overholder alle gældende love for elcykler – også i Storbritannien", skriver Mate.Bike i en kommentar til TV 2. De vi nu afvente, at deres advokater ser nærmere på sagen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere