Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Niels de Boissezon)

EU vil tvinge Apple til at ændre iPhonen markant: Her er alle ændringerne, som er på vej

Apples populære iPhone bliver en af de stykker forbrugerelektronik, som påvirkes allermest af EU's mange kommende krav til elektronik og elektroniske platforme. Se, hvor meget det vil betyde for din iPhone.

Selvom tech-giganterne som Apple, Google og Samsung igennem årevis har dikteret, hvordan en smartphone som iPhonen eller Android-mobiler skulle se ud og opføre sig, begynder EU’s stadigt strengere regler for forbrugerelektronik at rykke ved tech-giganterne greb om smartphone-udviklingen.

EU-kommissionen har udarbejdet stadig mere omfattende regelsæt for den elektronik, der sælges indenfor unionen i håbet om at gøre smartphonen og andet elektronik mere bæredygtig, både når det gælder ressourceforbrug, men også når det gælder konkurrence på de ellers lukkede platforme.

Mest berørt bliver Apple, som siden iPhonens debut i 2007 har valgt at ty til egne løsninger, platforme og software, men som altså snart skal til at efterleve en stribe krav fra EU.

Herunder får du overblik over alt det, der gør, at iPhonen aldrig bliver den samme igen.

Et stik over dem alle

Allerede her til efteråret vil Apple skulle vrage sit fikse lille Lightning-stik og tage den udbredte USB-C standard til sig.

iPhone 15 vil derfor kunne bruge det samme stik, som i dag findes i selskabets iPads og Macbooks.

Der følger dog klare performance-fordele med det nye stik, da det baner vejen til de langt hurtigere USB 4-hastigheder, op til 80 Gbps, mens Lightning-stikket er op til 160 gange langsommere med en maksimal datarate på 0,48 Gbps.

Det baner samtidig vejen for, at stikket i iPhonen kan bruges til at overføre kolossale mængder data igennem kablet, såsom ukomprimeret 4K eller 8K video.

Det forlyder dog, at de hurtigere hastigheder vil blive forbeholdt den dyrere ’Pro’-kollektion.

Gør-det-selv muligheder

Apple har siden den allerførste iPhone insisteret på, at mobilen ikke er noget, som brugeren selv skal have adgang til.

Men det vil nye EU-regler lave om på allerede fra 2027.

Fra det år skal elektronikproducenter til at give mulighed for selv at åbne og skifte eller opgradere væsentlige komponenter såsom batteriet.

Vel at mærke uden brug af skruetrækker.

Det bliver en udfordring for Apple, som i høj grad integrerer komponenterne i sine enheder, mens der samtidig gives fordele såsom en klasseledende evne til at tåle at blive dyppet i vand.

Siden iPhone 12 kom ud, har iPhonen været certificeret til at tåle at være nede på seks meter dybt vand i op til 30 minutter.

Fremtidens iPhone kan derfor risikere enten at blive lidt tykkere eller mindre vandtætte, for at efterleve de kommende krav.

Til gengæld er der udsigt til, at en skærmreparation eller et batteriskifte bliver en meget billigere og enklere proces.

Dertil kommer samtidig krav om, at nøglekomponenter skal leveres indenfor to uger og være tilgængelige i mindst syv år efter, at en model er udgået.

Systemsoftwaren skal også understøttes i mindst fem år efter en models sidste salgsdato.

Ekstra grøn og holdbar

Ud over at gøre iPhonen enklere at reparere stiller EU’s også krav til iPhonens holdbarhed med krav til øget modstand mod bump og stød.

Samtidig skal batterierne være i stand til at håndtere mindst 800 ladecyklusser og derefter fortsat tilbyde mindst 80 procent af den oprindelige kapacitet.

Dertil vil EU på sigt indføre stadig stigende krav til genanvendelse af kritiske råmaterialer i konstruktionen af fremtidens iPhones og anden forbrugerelektronik.

Et udvalg af app-butikker

Apples store cash-cow er ikke bare iPhonen, men dennes tilhørende app-butik, App Store, hvor Apple tjener op til 30 procent af hver enkel krone, brugerne spenderer på apps og tjenester igennem platformen.

EU’s kommende ’Digital Markets Act’ vil senere i år gøre det muligt for andre tech-virksomheder at tilbyde apps til iPhonens IOS-styresystem, når denne udkommer i sin version 17 en gang i september.

Facebook har allerede nu tilkendegivet, at man vil forsøge sig med sin egen app-butik, men andre store app-spillere som Microsoft, Google, Amazon og Steam kan nu øjne muligheden for at omgå Apples app-økosystem.

Med øget konkurrence på app-platforme, kan EU’s forbrugere få mulighed for skarpere priser på apps og tjenester, men det kan omvendt skabe risiko for flere uønskede eller tvivlsomme apps, som man kan opleve iblandt Android-verdenens mange app-butikker.

Valgfrie apps, der taler sammen

EU’s DMA-regulering får også indflydelse på, hvilke apps der må være forudinstalleret på en enhed.

Det får stor betydning for Apple, som præinstallerer en stribe af sine egne apps på iPhonen, såsom Safari, Mail, Kort, Beskeder og Music.

Her får EU-forbrugerne fremover lov til selv at vælge, hvilke apps og tjenester, der skal være ombord på deres iPhones.

Lovgivningen sigter også efter at få tjenester til at spille sammen. Eksempelvis skal besked-apps såsom Apples ’Beskeder’ i fremtiden kunne kommunikere med Facebooks Messenger app og vice-versa.