Artikel top billede

Netmedier i online-krig mod hjælpeorganisationer

Nyheds- og nichesites får tyvstjålet deres annonceindtægter i velgørende organisationernes navn hos AidOnline, raser FDIM. Foreningen vil prøve at få AidOnline lukket med fogedforbud.

Læs AidOnlines svar på tiltale: Web-medierne har antik forretningsmodel

En række prominente web- og online-mediefolk med formand Christian Peytz fra Foreningen af Danske Internetmedier (FDIM) i spidsen raser over den danske online-tjeneste aidonline.com.

De håner tjenestens forretningsmetoder og kalder den en annoncesnylter, der på amoralsk vis forsøger at fremstå som den rene Robin Hood-virksomhed ved at støtte velgørende organisationer som Red Barnet, Kræftens Bekæmpelse og Dansk Røde Kors med annoncekroner.

Forretningsmodellen i AidOnline går nemlig ud på, at netbrugere kan downloade et plugin til deres browsere, som blokerer for alle hjemmesiders reklamer. I stedet viser browseren banner-reklamer, som AidOnline har solgt. Angiveligt giver AidOnline 80 procent af annoncekronerne til de velgørende organisationer og beholder 20 procent selv.

Fremgangsmåden betyder dog samtidig, at online-nyhedssites som Jyllands-Posten, Computerworld og Ekstra Bladet samt alle andre portaler og hjemmesider ikke får eksponeret deres annoncer, som i stigende grad er omdrejningspunktet i medieforretningen.

Fogedforbud på vej

Hos FDIM lægger formand Christian Peytz ikke fingrene imellem i kritikken af AidOnline og nødhjælpsorganisationerne.

Under overskriften "FDIM i kamp mod AidOnline" opfordrer han på det kraftigste de 12 hjælpeorganisationer, der er med i AidOnline-samarbejdet, til at trække sig fra tjenesten med øjeblikkelig virkning.

"Det går over vores forstand, at ellers seriøse organisationer kan være med til den slags. Der er formentlig tale om en ulovlig aktivitet, men under alle omstændigheder er det et uetisk tiltag," udtaler Christian Peytz på FDIM's hjemmeside.

"Med AidOnlines model snyder hjælpeorganisationerne både medierne for indtægter og annoncørerne for at få den eksponering, som de har købt og betalt. Det svarer til, hvis hjælpeorganisationerne opfordrede til, at man hackede sig ind på de kommercielle tv-stationer og udskiftede de betalte reklamefilm med andre reklamefilm," raser han videre.

FDIM forsøger nu at få nedlagt fogedforbud mod AidOnline klokken 17, hvis virksomheden ikke stopper sine aktiviteter.

Folks frie valg

Hos Red Barnet trækker kommunikationschef Mogens Damgaard på skuldrene over kritikken. Organisationen har endnu ikke modtaget penge fra AidOnline, men det håber den og har derfor ingen planer om at trække sig ud af samarbejdet.

"Hjælpeorganisationerne er blevet kontaktet af AidOnline og lovet 80 procent af omsætningen. Vi har endnu ikke modtaget penge fra AidOnline, men det håber vi da på og har derfor ingen planer om at trække os fra samarbejdet," siger han.

Han trækker på skuldrene af, at konsekvensen ved AidOnlines aktiviteter kan blive fyrede journalister, færre kvalitetsnyheder og lukning af nichesites.

"Jeg synes, kritikken er helt ude af proportioner, fordi folk jo selv kan klikke AidOnline-knappen til og fra i deres browser. Vores mission er at redde mennesker, og så må netmedierne lave en kampagne, hvis de har et problem med tjenesten," forklarer Mogens Damgaard til Computerworld.

Heller ikke fundrasising-chef Kenneth Øhrberg fra Dansk Røde Kors kan se noget galt i at være med i samarbejdet.

"Jeg mener ikke, at vi er med til at fratage netmedierne nogle indtægter. Forbrugerne har jo et frit valg, og det er i høj grad op til dem, om de vil benytte AidOnline-tjenesten eller sågar hænge et 'reklamer nej tak'-skilt på døren," siger Kenneth Ørhberg fra Dansk Røde Kors.

Læs AidOnlines svar på tiltale: Web-medierne har antik forretningsmodel




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere