Slagsmål om NMT-frekvenser

I år 2002 er det slut med det analoge NMT 900-mobilnet herhjemme. Tele Danmark giver frekvenserne til det digitale GSM-net, og slagsmålet om, hvilke selskaber der skal råde over dem, er allerede begyndt

Af Magnus Bredsdorff

De omkring 120.000 kunder på det analoge NMT 900-mobilnet har højst tre år endnu til at bruge deres telefoner. Så lukker og slukker nettet nemlig, og frekvenser skal i stedet bruges til det langt mere udbredte og digitale GSM.

Tele Danmark har ret til at bruge frekvenserne til NMT frem til år 2003. Selskabet lover nu allerede at frigive de første to gange 2,4 MHz af i alt to gange 5,6 MHz allerede til sommer næste år. Resten bliver så givet fri i år 2002.
Det betyder, at de nuværende kunder får en chance for at vende sig til tanken om, at deres net lukker. Tele Danmark vil derimod ikke markedsføre NMT længere.

Skal udnyttes bedst muligt
Selskabet erkender, at der nu er så få kunder på NMT-nettet, at frekvenserne kan udnyttes bedre til GSM, og stiller derfor frekvenserne til rådighed myndighederne.
– Frekvenser er en samfundsmæssig ressource, som skal udnyttes bedst muligt, forklarer vicedirektør i Tele Danmark, Finn Schkolnik.
Det argument brugte han også til at forklare, hvorfor NMT-frekvenserne efter Tele Danmarks mening skal tildeles Tele Danmark og Sonofon.

Det var ellers Mobilix, som rejste debatten herhjemme om at lægge NMT om til GSM. Det skyldes, at det er meget dyrt for Mobilix og Telia at dække hele landet med deres GSM 1800-licenser. 1800-nettet rækker nemlig kortere end 900-nettet og kræver derfor flere basestationer er dermed en langt større investering. Hvis de nye mobilselskaber får NMT-frekvenser, vil de lettere kunne skabe konkurrence i hele landet med deres mobiltelefoni, lyder deres argument.

Et spørgsmål om udnyttelse
Tele Danmark har dog modargumentet på hånden. Finn Schkolnik har nemlig fået lavet et regnestykke, som viser, at 2,4 MHz i sig selv er alt for lidt til at udnytte frekvenserne. Der er ikke kapacitet nok, med mindre masterne skal stå så tæt, at de lige så godt kunne være brugt til et 1800-net, forklarer han.
Derfor mener administrerende direktør i Teleselskaber, Henning Dyremose, at det eneste logiske er at give NMT-frekvenser til de eksisterende GSM 900-operatører, Tele Danmark selv og Sonofon.

Monique Moullé-Zetterström, administrerende direktør for Mobilix, deltager gerne i slagsmålet om frekvenserne, og hun kan allerede vende Tele Danmarks argumenter på hovedet.
– Jeg forstår ikke, hvordan de kan udnytte de frekvenser bedre. Tele Danmark og Sonofon har masser af frekvenser i forvejen. De har plads til alle deres kunder. Hvis de har for mange 900-kunder i nogle områder, kan de blot udbygge de 1800-net, som de også har licens til, forklarer hun.
– For at udnytte frekvenser, er det langt bedre at give dem til vi, som ikke har noget i forvejen, tilføjer Mobilix-direktøren.

Telia tager Tele Danmarks udmeldinger og tildelingen af NMT-frekvenser med ophøjet ro.
– Frekvenserne skal ikke på forhånd tildeles bestemte operatører. Der skal et udbud et udbud til, at det skal vi lade gå sin gang, siger kommunikationsdirektør i Telia Thomas Boe. Bramsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere