Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Slagsmål om NMT-frekvenser

I år 2002 er det slut med det analoge NMT 900-mobilnet herhjemme. Tele Danmark giver frekvenserne til det digitale GSM-net, og slagsmålet om, hvilke selskaber der skal råde over dem, er allerede begyndt

Af Magnus Bredsdorff

De omkring 120.000 kunder på det analoge NMT 900-mobilnet har højst tre år endnu til at bruge deres telefoner. Så lukker og slukker nettet nemlig, og frekvenser skal i stedet bruges til det langt mere udbredte og digitale GSM.

Tele Danmark har ret til at bruge frekvenserne til NMT frem til år 2003. Selskabet lover nu allerede at frigive de første to gange 2,4 MHz af i alt to gange 5,6 MHz allerede til sommer næste år. Resten bliver så givet fri i år 2002.
Det betyder, at de nuværende kunder får en chance for at vende sig til tanken om, at deres net lukker. Tele Danmark vil derimod ikke markedsføre NMT længere.

Skal udnyttes bedst muligt
Selskabet erkender, at der nu er så få kunder på NMT-nettet, at frekvenserne kan udnyttes bedre til GSM, og stiller derfor frekvenserne til rådighed myndighederne.
– Frekvenser er en samfundsmæssig ressource, som skal udnyttes bedst muligt, forklarer vicedirektør i Tele Danmark, Finn Schkolnik.
Det argument brugte han også til at forklare, hvorfor NMT-frekvenserne efter Tele Danmarks mening skal tildeles Tele Danmark og Sonofon.

Det var ellers Mobilix, som rejste debatten herhjemme om at lægge NMT om til GSM. Det skyldes, at det er meget dyrt for Mobilix og Telia at dække hele landet med deres GSM 1800-licenser. 1800-nettet rækker nemlig kortere end 900-nettet og kræver derfor flere basestationer er dermed en langt større investering. Hvis de nye mobilselskaber får NMT-frekvenser, vil de lettere kunne skabe konkurrence i hele landet med deres mobiltelefoni, lyder deres argument.

Et spørgsmål om udnyttelse
Tele Danmark har dog modargumentet på hånden. Finn Schkolnik har nemlig fået lavet et regnestykke, som viser, at 2,4 MHz i sig selv er alt for lidt til at udnytte frekvenserne. Der er ikke kapacitet nok, med mindre masterne skal stå så tæt, at de lige så godt kunne være brugt til et 1800-net, forklarer han.
Derfor mener administrerende direktør i Teleselskaber, Henning Dyremose, at det eneste logiske er at give NMT-frekvenser til de eksisterende GSM 900-operatører, Tele Danmark selv og Sonofon.

Monique Moullé-Zetterström, administrerende direktør for Mobilix, deltager gerne i slagsmålet om frekvenserne, og hun kan allerede vende Tele Danmarks argumenter på hovedet.
– Jeg forstår ikke, hvordan de kan udnytte de frekvenser bedre. Tele Danmark og Sonofon har masser af frekvenser i forvejen. De har plads til alle deres kunder. Hvis de har for mange 900-kunder i nogle områder, kan de blot udbygge de 1800-net, som de også har licens til, forklarer hun.
– For at udnytte frekvenser, er det langt bedre at give dem til vi, som ikke har noget i forvejen, tilføjer Mobilix-direktøren.

Telia tager Tele Danmarks udmeldinger og tildelingen af NMT-frekvenser med ophøjet ro.
– Frekvenserne skal ikke på forhånd tildeles bestemte operatører. Der skal et udbud et udbud til, at det skal vi lade gå sin gang, siger kommunikationsdirektør i Telia Thomas Boe. Bramsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere