Af Søren Lauridsen, Computerworld Online & IDG News Service
Den amerikanske handelskommission, FTC, har godkendt fusionen mellem film- og tv-selskabet Time Warner og Internetudbyderen America Online, AOL. Godkendelsen kommer næsten et år efter, at AOL annoncerede købet af Time Warner for omkring 1000 milliarder kroner - et beløb, der gør fusionen til verdens største hidtil.
Handelskommissionen har flere gange afvist AOL Time Warners garantier om, at man ville give konkurrenter adgang til det omfattende kabelnet. Men efter forhandlinger i går godkendte kommissionens fem medlemmer enstemmigt det seneste udspil.
Med aftalen forpligter koncernen sig til at give mindst én anden Internetudbyder adgang til kabelnettet, før AOL må bruge det. Med disse klart formulerede garantier var sidste forhindring for fusionen væk.
- Vores frygt var, at fusionen mellem to så stærke virksomheder ville gøre det umuligt for konkurrenter at få adgang til den nyeste bredbåndsteknologi. Med denne garanti er det undgået, siger Robert Pitosky, formand for FTC.
AOL Time Warner må heller ikke få indflydelse på, hvad konkurrerende Internetudbydere bruger selskabets bredbånd til, ligesom koncernen ikke må indgå eksklusivaftaler på områder som Internet-tjenester og web-tv.
Siden meddelelsen om fusionen i januar har virksomhederne byttet plads i hierarkiet. Dengang var AOL mere værd på børsen, men nu har Time Warner overhalet Internetvirksomheden.
AOL Time Warner håber at kunne afslutte fusionen tidligt næste år.
Tidligere på året godkendte EU-kommissionen fusionen, som også skal godkendes af den amerikanske Federal Communications Commission, kommunikations-kommissionen. Det er dog en formssag.