Teleselskabet 3 dropper Huawei som 5G-leverandør: Svenske Ericsson vinder aftalen

Teleselskabet 3 har valgt at droppe kinesiske Huawei som 5G-leverandør. Derved mister selskabet sin sidste aftale med en dansk mobiloperatør. Den store 5G-ordre tilfalder i stedet svenske Ericsson.

Huawei lider endnu et nederlag på dansk grund.

Teleselskabet 3 har nemlig valgt at droppe Huawei som leverandør af det nye 5G-mobilnetværk. Milliardaftalen tilfalder i stedet svenske Ericsson.

Det skriver Berlingske.

Nu er det Ericsson, der skal udskifte og opgradere hele 3's mobilnet. Det gælder alt fra netværks kernedele til de fysiske telemaster.

"Der er tale om en fælles aftale for Danmark og Sverige," oplyser 3's kommunikationschef, Rikke Juul Rokkedal Therkildsen, til Berlingske.

Indtil nu har Huawei været netværksleverandør hos 3. Men selve ordren på netværksopgradering har været til forhandling gennem det seneste år.

Gennem de seneste år er presset på kinesiske Huawei vokset, da der fra amerikansk hold har lydt flere beskyldninger om spionage og bagdøre. Det er anklager, som Huawei blankt afviser.

3, der er landets tredjestørste teleselskab, har 1,46 millioner kunder i Danmark.

Den nyligt indgåede aftale vil betyde, at alt udstyr fra Huawei vil blive fjernet og udskiftet med udstyr på Ericsson, skriver mediet.

TDC's farvel til Huawei
Tilbage i marts 2019 kunne TDC som Danmarks største teleselskab annoncere, at Huawei blev helt droppet som leverandør til fremtidens 5G-netværk.

Her blev det også Ericsson, der løb med den kontrakt i stedet for. Huawei havde ellers stået for udbygningen af TDC's 4G-mobilnetværk siden 2014.

Dengang kom det frem, at Huaweis danske forretning led økonomisk under den mistede aftale, der blev opsagt før tid.

Læs også: Ericsson skal overtage drift af TDC's netværk om allerede to uger: Huawei færdig som hovedleverandør et år før kontraktudløb

Det kinesiske selskab skrev således i årsregnskabet, at tabet af positionen som service provider til TDC's trådløse netværk vil mindske selskabets omsætningen for 2019.

Huawei forventede, at det kommer til at koste 26 millioner euro - små 200 millioner kroner - på omsætningen, mens også indtjeningen vil blive ramt.

“Indtjeningen vil anslået blive ramt negativt med omkring 1,3 millioner euro,” lød det fra selskabet, hvilket svarer til cirka 10 millioner kroner.

Svensk udelukkelse af Huawei
For godt en måned siden valgte den svenske Post- og Telestyrelse (PTS) at udelukke Huawei og kinesiske ZTE i det svenske 5G-mobilnet.

20. oktober 2020 kom PTS med beslutningen om vilkårene for de nærtstående auktioner om 5G-frekvenserne.

Modsat tidligere indeholdte denne beslutning betingelser for, at ny installation og implementering af kernefunktioner i de nuværende frekvensbånd ikke må udføres med produkter fra de kinesiske leverandører, Huawei og ZTE.

Det kan du læse mere om her: Domstol stopper svensk Huawei-forbud: 5G-auktioner udskydes

Efter beslutningen har Huawei appelleret afgørelsen fra PTS. Desuden har selskabet anmodet om inhibering, hvilke vil sige, at beslutningen trækkes tilbage for at gå gennem en domstol.

Den svenske domstol skal nu tage stilling til Huaweis appel, hvorefter PTS skal kommentere på sagen, inden den kan afsluttes.

Indtil videre er de svenske 5G-frekvensauktioner udsat på ubestemt tid.mest debatterede artikler

Premium
Grundfos fyrer to-cifret antal it-medarbejdere i stor omstrukturering
Den store fyringsrunde i Grundfos i september har fået konsekvenser for selskabets it-afdeling, der bliver beskåret. Et to-cifret antal it-medarbejdere er blevet opsagt.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.