Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Intel Core i7-4790K

Intels djævelske quad core-allround-chip.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Normalt er det fæhoveder, der køber den dyreste version af en cpu. Man smadrer tegnebogen for at få specifikationer, der mere sigter på salgsargumenter end på en egentlig forbedring af slutbrugeroplevelsen. Bør man derfor være tilbageholden over for Intel Core i7-4790K? Den er trods alt blot topchippen til Intels LGA1150-sokkel. En midlertidig erstatning for det, der engang var den markedsledende Intel Haswell-quad core-cpu, 4770K.

Sandsynligvis er den eneste grund til, at 4790K eksisterer, at Broadwell-cpu-arkitekturen (14 nm) blev forsinket i desktopudgaven, og Intel rullede den ud, simpelthen for at have noget at sælge. Er 4790K således den ultimative pr-processor?

Det er ikke helt fair. 4790K er ikke kun den samme gamle Haswell-quad core-chip, der kører lidt hurtigere ved en anelse højere clockfrekvens. Der er mere end som så i 4790K og dens såkaldte Devil’s Canyon-slægtning, 4690K.

Den store nyhed er et opgraderet varmeledende materiale, TIM (thermal interface material). TIM er et materiale, der forbinder cpu’ens silicium med den varmespreder af metal, som udgør den øverste del af cpu-enheden, og som samarbejder med den køler, man bruger. Man kan hævde, at 4790K kun drager nytte af et forbedret TIM, fordi Intel har være nærig med sit TIM til Haswell-mainstream-processorer. Desuden er der nogle, som siger, at problemet med Intels seneste cpu’er har været den øgede afstand mellem siliciummet og varmesprederen, ikke TIM’et.

Imidlertid gælder det for de to Devil’s Canyon-chips, at Intel har opgraderet TIM’et og skruet markant op for clockfrekvenserne. Mens den ældre 4770K nominelt var sat til 3,5 GHz og 3,9 GHz Turbo, leverer 4790K henholdsvis 4 GHz og 4,4 GHz. Man kan ikke komme uden om, at 500 MHz er et sundt boost.

Resultatet er en otte-threadet quad core-cpu, der klarer sig ret fint i næsten enhver test. Ved standard-clockhastighed begynder man at spekulere på, om man virkelig har brug for den sekskernede 5820K-cpu. Kan man berettige den større investering i den fashionable LGA2011v3-platform for at forøge sin videokodning fra 53 fps til 62?

Hertil kommer, at ved disse hastigheder og med Haswell-arkitektur er den single-threadede ydelse simpelthen afsindig. Denne Intel-chip er omkring dobbelt så hurtig i Cinebenchs single-threadede test som de AMD-processorer, vi her tester. De er ikke direkte konkurrenter, men det giver en fornemmelse af den opgave, AMD står over for med sin nye Zen-arkitektur til næste år. AMD kan tage et stort skridt fremad og stadig være bagefter Intel.

En fuldfed chip, men vi holder os hellere til 4690K eller betaler for 5820K. En fuldfed chip, men vi holder os hellere til 4690K eller betaler for 5820K.


Sikke en pris
Hvis vi skal nævne noget skuffende ved 4790K, drejer det sig om overclocking. Det vanskelige ved overclocking er naturligvis, at den varierer fra chip til chip. Man kan simpelthen ikke lave generelle anvisninger. Vores testchip topper ved 4,7 GHz. Men på baggrund af de 4790K’er, vi har set, og udsagn rundt omkring på internettet, virker det ret typisk.

Det er en smule skuffende og ikke markant bedre end de 4,6 GHz, vi er vant til hos den gamle 4770K. Den opgraderede TIM hjalp alligevel ikke meget.

Imidlertid gælder vores væsentligste anke prisen, som på det seneste er steget hos forhandlerne. Den øverste del af Intels mainstream-platform har altid virket dyr. Med en pris på over 2500 kroner er 4790K ingen undtagelse. Som landet ligger lige nu, er dens tiltrækningskraft som gaming-cpu i bedste fald marginal, når man sammenligner med 4690K.

Hvis gaming er ens yndlingsbeskæftigelse, kan man roligt glemme alt om 4790K. Hvis man har et bredere virkefelt, giver 4790K mere mening. Men vi vil foreslå, at man spenderer lidt mere og tager springet til LGA2011v3-platformen og en 5820K.