Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Få styr på de skarpe formater

HD, Ultra HD, SUHD og 4K - forvirret over hvad det alt sammen står for? Så læs med her ...

Af Natasja Broström og Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

 

Er du også godt og grundigt forvirret, så giver vi dig her en guide til alle de nye superformater, som du møder, når du
i dag køber tv  

Der sker en masse med tv’et i disse år. Skærmene bliver større, kabinetterne smallere, tv’et kommer på nettet, og der kommer nye funktioner, for eksempel muligheden for at streame. Det er alt sammen godt. Men samtidig bombarderes vi forbrugere med nye begreber og forkortelser, som det kan være svært at finde rundt i.

Når det handler om skærmenes skarphed, er det forkortelser som HD, Ultra HD, SUHD og 4K, og netop her kan man nemt gå galt i byen, for ofte dækker flere begreber de samme specifikationer, og nogle af forkortelserne er vigtigere end andre. Men lad os kigge nærmere på, hvordan du finder en skærm, der er præcis så skarp, som du har behov for.

I de gode, gamle billedrørsdage var skærmopløsningen ikke særlig høj i forhold til nutidens normer. Men det var ikke noget problem, for skærmene var ikke særlig store. Da der kom flade og større skærme, blev det hidtidige format, ofte kaldet SD, afløst af HD og full HD-formaterne. Nu blev billedets skarphed bestemt af, hvor mange billedpunkter – pixel – der var på en skærm, og hvor tæt de sad. HD-formatet har 1280 x 720 pixel (bredde x højde). Full HD er på 1920 x 1080 pixel.

Siden er der kommet tv’er til med endnu flere billedpunkter. De går under betegnelsen Ultra HD eller UHD – og den populære producent Samsung giver nogle af sine tv-skærme betegnelsen SUHD. Uanset hvad, er de alle fire gange skarpere end et full HD-tv – nemlig 3840 x 2160 pixel, i alt 8,3 millioner billedpunkter – og derfor møder du også begrebet 4K (som altså i dag dækker over det samme som UHD).

Der er stor forskel i antallet af billedpunkter i billedformaterne – her illustreret som forskel i skærmstørrelse. For eksempel er 4K (UHD) fire gange skarpere end full HD. Der er stor forskel i antallet af billedpunkter i billedformaterne – her illustreret som forskel i skærmstørrelse. For eksempel er 4K (UHD) fire gange skarpere end full HD.


Har du brug for det nye?
Disse nye superskærme kan give helt fantastisk detaljerede billeder, men de er endnu dyrere end den tidligere generations full HD-tv’er, så spørgsmålet er selvfølgelig, om du har brug for et UHD-tv.

Der transmitteres stort set ingen tv-udsendelser i UHD-opløsning. Nogle streamingtjenester sender lidt, men i det store tv-hav fylder det ikke meget. Der findes heller ikke Blu-ray-skiver med UHD-indhold (UHD-afspillere er dog på vej). Men et UHD-tv kan opgradere HD- og full HD-indhold, så det bliver ultraskarpt ved teknisk at manipulere med billederne og ”digte” indholdet af de ekstra billedpunkter. Det virker faktisk forbavsende godt i de fleste tilfælde, og du får en flottere oplevelse. Af den grund kan du få stor glæde af et UHD-tv.

Det er i øjeblikket streamingtjenesten Netflix, som er flittigst til at sende UHD-materiale – her serier. Andre aktører ventes at følge efter. Amazon har annonceret interesse for markedet. Men det varer længe, før almindelige tv-stationer hopper med på bølgen, alene af den grund at UHD-signaler kræver ekstremt stor båndbredde. De højopløste signaler egner sig bedst til streaming via lyslederkabler.

Tænk indretningen med
Du skal også overveje tv’ets størrelse og placering. Det menneskelige øje er nemlig sådan indrettet, at vi ikke kan opleve den ekstra skarphed, hvis vi sidder for langt væk fra tv-skærmen, så du skal altså også tænke indretning. Med et UHD-tv på 55” skal du sidde inden for 2 meters afstand af skærmen, og du skal op over 75” for at kunne opleve den ekstra skarphed, hvis du sidder på 3 meters afstand.

Ved små skærme og store afstande – for eksempel i et soveværelse – er en full HD-skærm tilstrækkelig højopløst. Det varer dog næppe mange år, før alle tv-apparater på butikshylderne leverer UHD-opløsning uanset, om du har brug for det eller ej. Og det er også i orden, for prisen på de nye tv-typer falder hurtigt.

FULL HD:

Sony 55w755
Tv med Android
Kombiner dit tv med dine Android-enheder. Fladskærmen fra Sony er nemlig baseret på Android-platformen, og du kan trådløst via Wi-Fi styre alt fra din smartphone, Tv’et har indbygget browser og du kan dele indhold som apps, fotos og spil samt diverse Google-tjenester. Med Miracast-funktionen, som spejler indhold via Wi-Fi Direct-standarden, kan du sende indhold fra din enhed direkte op på skærmen. Du behøver ikke engang have et trådløst netværk.
Fakta
Produkttype: LED-tv (1080p)
Skærm: 55”, Full HD, 1920 x 1080 pixel
Smart-tv: ja
3D: Nej                 

QM01_formater01

Samsung UE40J6275
HD med det hele
Smart-tv med full HD-opløsning, som vil gøre sig perfekt i soveværelset, sommerhuset eller børneværelset. Samsungs 40”-skærm har alle de nyeste tunere til digitalt tv gennem kabel, satellit og antenne, der er indbygget Wi-Fi og dermed adgang til alle de bedste apps og streaming-tjenester som NetFlix og HBO Nordic. Der er tre USB- og fire HDMI-udgange til alt dit udstyr, og du kan optage via en USB-tilsluttet enhed. Uanset, om du bruger antenne eller er abonnent hos Boxer, YouSee eller Stofa går der altid et skarpt og klart billede igennem.
Fakta
Produkttype: LED-tv (1080p)
Skærm: 40", Full HD, 1920 x 1080 pixel
Smart-tv: Ja
3D: Nej          

Tv-skærme der buer
En ret ny trend er svagt buede tv-skærme – som leveres af Samsung, Sony og andre førende leverandører. Hvis du sidder nogenlunde lige foran tv-skærmen, giver den buede form en mere optimal kiggevinkel ud over hele skærmens flade. Det sikrer en mere intens oplevelse af billedet, oplever mange tv-kiggere. Men prøv selv i en butik, før du bestemmer dig.     

QM01_formater012jpg

ULTRA HD:

Samsung UE40JU6475
Strømlinet design
Samsungs 40”-skærm er en kompakt og elegant designet skærm til det sekundære tv-rum. Det kan være soveværelset, børneværelset eller til den mindre stue. Du får fremragende farver, indbygget Wi-Fi og masser af smarte funktioner, som gør tv-kiggeriet til en aktiv oplevelse med spil, streaming, netadgang og deling af musik og billeder mellem flere enheder.
Takket være multiscreen-funktionen kan du følge med i flere ting ad gang ved at dele skærmen i to. For eksempel se to kanaler på samme tid. Med Samsungs TV Sound Connect kan du overføre lyd til dit Samsung-anlæg.
Fakta
Produkttype: LED-tv (4K)
Skærm: 40”, Ultra HD, 2160 x 3840 pixel
Smart-tv: Ja
3D: Nej              

QM01_formater04

Samsung UE55JS8505
Fladskærm med svaj
Lækkert, intelligent og højopløst LED-tv, som giver dig masser af apps, smarte funktioner og ultraskarpe billeder i UHD. Skærmen er let buet og giver endnu bedre kig til alle visuelle elementer, hvad enten du ser indhold i Blu-ray eller 3D, og uanset hvor du sidder og hvor langt væk. Du får fire gange så meget pixel-power i forhold til full HD-tv med fantastisk kontrast og præcis farvegengivelse. I den praktiske afdeling har fladskærmen indbygget Wi-Fi, så du kan udnytte alle de smarte funktioner trådløst, og det har en indbygget twin-tuner, så du kan se et program, mens du optager et andet. Begge i HD, naturligvis.
Fakta
Produkttype: LED-tv (4K)
Skærm: 55”, Ultra HD, 2160 x 3840 pixel
Smart-tv: Ja
3D: Ja                

QM01_formater05