Artikel top billede

Folkesundhed kan øges med RFID - produkter på vej

RFID-teknologi i mobiltelefonerne kommer til at gøre folkesundheden markant bedre og samtidig billigere. Produkterne er på vej.

Små RFID-chips (Radio Frequency Identification) indbygget i mobiltelefonen kan betyde en markant forbedring af folkesundheden.

Sygdomsovervågning og andre rutineopgaver i forbindelse med kroniske sygdomme som diabetes bliver samtidig både billigere og bedre, når mobilen sættes på opgaven.

"Man kan både spare penge og øge kvaliteten ved at benytte RFID-chips i sygdomsovervågning," siger Professor Knud Erik Skouby, leder af telecenteret CICT under Danmarks Tekniske Universitet.

"Det er en meget effektiv teknologi, og den er velegnet til at bygge ind i en mobiltelefon," siger han.

Når levestandarden forbedres i befolkningstunge nationer som Kina, vil sygdomme som diabetes eksplodere, og derfor vil det blive en meget omkostningstung opgave at forebygge sådanne sygdomme.

Derfor er det påkrævet, at man finder teknologiske løsninger.

Står ved en skillevej

Her er RFID og lignende teknologier oplagte til opgaven, og vi står i øjeblikket ved en skillevej.

"Man er meget langt fremme med laboratorie-forsøg, og vi står lige på tærsklen til, at mobiler med RFID-chip bliver en realitet," siger Knud Erik Skouby.

"De første løsninger bliver dog næppe til sygdomsovervågning, men eksempelvis betalingsløsninger til tog- og busbilletter," siger han.

Betal for diesel og benzin

At der er store forventninger til RFID-teknologi i mobiltelefoner, viser den netop afsluttede RFID World-konference i Boston.

Her stod RFID-løsninger til mobiltelefonen nemlig også øverst på agendaen.

Fokus var primært rettet mod, hvordan almindelige trådløse apparater kan interagere med RFID på en sikker måde, og der er flere interessante og praktisk anvendelige projekter i støbeskeen.

Firmaet Wright Express Group er eksempelvis i fuld gang med at teste og undersøge løsninger, hvor lastbilchauffører kan benytte mobilen til at betale for brændstof ved hjælp af RFID.

En repræsentant for teknologiuniversitetet MIT demonstrerede på RFID World, hvordan RFID-lignende teknologi kan benyttes af diabetikere til at kontrollere blodsukkeret på mobilen via et plaster på armen.

Produkter med indbygget RFID kan således for alvor komme til at ændre måden, hvorpå enheder kommunikerer med hinanden, hvilket kan hjælpe mennesker til at interagere med mobile enheder, dele og udveksle informationer og foretage hurtige og sikre betalinger.

Helt nye anvendelses muligheder

RFID er en automatisk identificeringsmetode, som fungerer ved opbevaring og modtagelse af data ved brug af de såkaldte RFID-tags.

Et RFID-tag kan påsættes eksternt eller inkorporeres i et produkt, dyr eller en person for senere at kunne bruges til identificering via radiobølger.

RFID-teknologi og mobiltelefoni har intet med hinanden at gøre. Begrundelsen for at sætte RFID-chips i mobilen er, at telefonen i dag altid er indenfor rækkevidde.

De meget små enheder giver dog også mulighed for at implementere RFID-chips i materialer, der ikke tidligere har været forbundet med elektronik.

Det kunne eksempelvis være en saks eller en rulle gaze-bind på et hospital.

I den tyske by München er man således i gang med testforsøg med svampe, sakse og gaze-bind udstyres med en lille RFID-chip, som sender et signal til en stationær læser.

Materialerne bliver skannet, identificeret og dokumenteret ved hjælp af chip og en skanner på selve operationsstuen.

Dermed bliver eksempelvis skalpeller, sakse og gaze kontrolleret og sporet på vejen fra lager til bortskaffelse og kan ikke blive væk eller havne det forkerte sted.

Styr på støjen

En af forhindringerne ved storstilet brug af RFID-chips er radiostøj fra andet udstyr, der kan ødelægge signalforbindelsen.

Den amerikanske flyproducent Boeing sagde på RFID World, at de nu vil forsøge at holde styr på signalerne.

Arbejdet skal koordineres i organisationen Frequency Management Organization, som flyfirmaet har oprettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere