Ekspert i deleøkonomi om Uber-dom: Det er super ærgerligt for Danmark

En dansk ekspert i deleøkonomi advarer mod klapjagt på deleøkonomiske virksomheder. Han mener, at Danmark kan gå glip af milliarder, hvis det sker.

Det kan få negative konsekvenser for Danmark, hvis dommen over de seks Uber-chauffører ender med at lamme deleøkonomien i Danmark.

Det mener ekspert i deleøkonomi Jesper Bove-Nielsen, der er forfatter til bogen "Den nye deleøkonomi".

"Jeg frygter jo, at det næste gang går udover en virksomhed som Airbnb. Det skulle nødigt ende med at vi bygger en "firewall" op om Danmark, hvor det bliver umuligt at komme igennem med deleøkonomiske koncepter," siger han til Computerworld.

En tendens vi allerede har set i en række storbyer rundt omkring i verden, hvor der i byer som New York, Barcelona og Berlin er kommet betydeligt strammere regler for udlejning via Airbnb i løbet af de seneste år. 

Læs også: Kendte storbyer vil ikke have Airbnb længere: Airbnb-lejligheder lukkes på stribe på danskernes favorit-feriemål

Svært at kvæle deleøkonomien

Jesper Bove-Nielsen vurderer dog, at deleøkonomien er så stærk en trend, at den bliver meget svær at kvæle i Danmark, men skulle det lykkedes vil det ifølge ham være "super ærgerligt."

"Vi risikerer at gå glip af et milliardmarked i Danmark, hvor vi ikke får skabt nye deleøkonomiske virksomheder, og hvor det etablerede erhvervsliv ikke tager principperne i deleøkonomien til sig," siger han.

Jesper Bove-Nielsen påpeger ligeledes, at virksomheder som Uber og i særdeles Airbnb er en vigtig motor for den danske turismeindustri.

Eksempelvis bruger Airbnb-gæster ifølge Jesper Bove-Nielsen betydeligt flere penge på destinationen og har flere overnatninger.

"Der vil vi komme til at gå glip af store turisme-indtægter," siger han.

Læs også:
Uber-chauffører dømt for piratkørsel

Byretten: Derfor er Uber ikke samkørsel 

Så faldt dommen over Uber-chaffører - men der er meget mere på spil

Se også Computerworlds interview med Jesper Bove-Nielsen herunder, hvor han forklarer ideerne bag og perspektiverne ved deleøkonomi.


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.