Sådan sparer du kassen på dit serverrum - se vejledning og få gode tricks her

Med nogle simple kneb er det muligt at halvere elforbruget i dit serverrrum og spare masser af penge - uden at det har nogle negative konsekvenser. Se hvordan du gør i vejledning fra Energistyrelsen.

Det kræver godt med energi at holde serverne i de danske virksomheder kørende.

En enkelt almindelig server forbruger årligt ligeså meget strøm som en gennemsnitlig familie.

Men sådan behøver det ikke være, lyder det fra Energistyrelsen i en vejledning til nedbringelse af strømforbruget i serverrummene i de danske virksomheder.

Ifølge styrelsen er det muligt relativt nemt at halvere energiforbruget i serverrummene via en række tiltag, hvor nogle kan ‘give besparelser her og nu,’ mens ‘andre kan kræve analyse og en plan, der skal gennemføres over en periode,” lyder det fra styrelsen.

“Energiledelse handler om at sætte og nå et mål for serverrummets elforbrug. Det sker ved først at finde ud af, hvad energien bliver brugt til. Derefter skal I undersøge, hvordan I kan spare, og hvad det koster,” lyder det.

Ifølge styrelsen koster et helt serverrum på en almindelig kontorarbejdsplads i Danmark mellem 100.000 og 200.000 kroner årligt.

Drift af serverne sluger cirka 60 procent af strømforbruget, mens køling suger 30 procent og andet udstyr i serverrummet de sidste 10 procent.

"En del – især mindre – serverrum bruger dog langt mere el til køling. Det er ikke unormalt, at op mod 50 procent af elforbruget i serverrummet går til køling. Et energieffektivt serverrum bruger under 10 procent af elforbruget til køling," lyder det fra Energistyrelsen.

Vvirksomheder kan halvere forbruget
Der er for både små og store virksomheder gode muligheder for med en målrettet indsats over nogle år at halvere energiforbruget, lyder det.

Og man bør ikke mindst have fokus på at virtualisere og konsolidere server-setuppet.

"Virtualisering og konsolidering af servere er en af de mest effektive metoder til at gøre driften både mere sikker og meget elbesparende. Den gennemsnitlige belastning for en server kan med virtualisering typisk hæves fra 5-15 procent til 60-80 procent Elforbruget for den fysiske server stiger, men da antallet af fysiske servere falder kraftigt, vil det samlede elforbrug for serverrummet også falde. I sparer også på elforbruget til køleanlægget, fordi serverne afgiver langt mindre varme," meddeler Energistyrelsen.

Styrelsen anbefaler, at virksomhederne nedsætter en ‘energigruppe’ til at køre projekterne igennem.

Når det gælder de små virksomheder lyder anbefalingen, at 'nogle stykker' går sammen om arbejdet, mens styregruppen i de større virksomheder kan have medlemmer fra ledelsen, fra drift og lignende.

Denne gruppe skal udarbejde og gennemføre en ‘energiplan’, der blandt andet måler på forskellige nøgletal som PUE (Power Usage Effectiveness) og eget energiforbrug efter bestemte parametre.

Store virksomheder
For virksomheder med mere end 50 medarbejdere med egne it-ansvarlige gælder det som tommelfinger-regel, at serverstrømforbruget ligger på op til 75.000 kroner per 100 medarbejdere.

Ifølge styrelsen har it-afdelingerne her samt i regulære datacenter-virksomheder ofte budgetansvaret for indkøb, mens driftsafdelingen hænger på strømregningen.

Og det bør ændres.

“[For] det betyder, at it-afdelingen ikke altid tænker elomkostningerne med ved køb af nyt udstyr. Hvis det derimod er it-afdelingen, som betaler både for udstyret, og det det koster at drive udstyret i hele levetiden, er der større chance for, at elforbruget bliver en vigtig parameter ved valg af udstyr. For meget serverudstyr er elomkostningen i levetiden højere end indkøbsprisen,” lyder det fra Energistyrelsen.

Du finder hele vejledningen fra Energistyrelsen her: Serverrumsvejledning 2018

Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.