Sådan sparer du kassen på dit serverrum - se vejledning og få gode tricks her

Med nogle simple kneb er det muligt at halvere elforbruget i dit serverrrum og spare masser af penge - uden at det har nogle negative konsekvenser. Se hvordan du gør i vejledning fra Energistyrelsen.

Det kræver godt med energi at holde serverne i de danske virksomheder kørende.

En enkelt almindelig server forbruger årligt ligeså meget strøm som en gennemsnitlig familie.

Men sådan behøver det ikke være, lyder det fra Energistyrelsen i en vejledning til nedbringelse af strømforbruget i serverrummene i de danske virksomheder.

Ifølge styrelsen er det muligt relativt nemt at halvere energiforbruget i serverrummene via en række tiltag, hvor nogle kan ‘give besparelser her og nu,’ mens ‘andre kan kræve analyse og en plan, der skal gennemføres over en periode,” lyder det fra styrelsen.

“Energiledelse handler om at sætte og nå et mål for serverrummets elforbrug. Det sker ved først at finde ud af, hvad energien bliver brugt til. Derefter skal I undersøge, hvordan I kan spare, og hvad det koster,” lyder det.

Ifølge styrelsen koster et helt serverrum på en almindelig kontorarbejdsplads i Danmark mellem 100.000 og 200.000 kroner årligt.

Drift af serverne sluger cirka 60 procent af strømforbruget, mens køling suger 30 procent og andet udstyr i serverrummet de sidste 10 procent.

"En del – især mindre – serverrum bruger dog langt mere el til køling. Det er ikke unormalt, at op mod 50 procent af elforbruget i serverrummet går til køling. Et energieffektivt serverrum bruger under 10 procent af elforbruget til køling," lyder det fra Energistyrelsen.

Vvirksomheder kan halvere forbruget
Der er for både små og store virksomheder gode muligheder for med en målrettet indsats over nogle år at halvere energiforbruget, lyder det.

Og man bør ikke mindst have fokus på at virtualisere og konsolidere server-setuppet.

"Virtualisering og konsolidering af servere er en af de mest effektive metoder til at gøre driften både mere sikker og meget elbesparende. Den gennemsnitlige belastning for en server kan med virtualisering typisk hæves fra 5-15 procent til 60-80 procent Elforbruget for den fysiske server stiger, men da antallet af fysiske servere falder kraftigt, vil det samlede elforbrug for serverrummet også falde. I sparer også på elforbruget til køleanlægget, fordi serverne afgiver langt mindre varme," meddeler Energistyrelsen.

Styrelsen anbefaler, at virksomhederne nedsætter en ‘energigruppe’ til at køre projekterne igennem.

Når det gælder de små virksomheder lyder anbefalingen, at 'nogle stykker' går sammen om arbejdet, mens styregruppen i de større virksomheder kan have medlemmer fra ledelsen, fra drift og lignende.

Denne gruppe skal udarbejde og gennemføre en ‘energiplan’, der blandt andet måler på forskellige nøgletal som PUE (Power Usage Effectiveness) og eget energiforbrug efter bestemte parametre.

Store virksomheder
For virksomheder med mere end 50 medarbejdere med egne it-ansvarlige gælder det som tommelfinger-regel, at serverstrømforbruget ligger på op til 75.000 kroner per 100 medarbejdere.

Ifølge styrelsen har it-afdelingerne her samt i regulære datacenter-virksomheder ofte budgetansvaret for indkøb, mens driftsafdelingen hænger på strømregningen.

Og det bør ændres.

“[For] det betyder, at it-afdelingen ikke altid tænker elomkostningerne med ved køb af nyt udstyr. Hvis det derimod er it-afdelingen, som betaler både for udstyret, og det det koster at drive udstyret i hele levetiden, er der større chance for, at elforbruget bliver en vigtig parameter ved valg af udstyr. For meget serverudstyr er elomkostningen i levetiden højere end indkøbsprisen,” lyder det fra Energistyrelsen.

Du finder hele vejledningen fra Energistyrelsen her: Serverrumsvejledning 2018

Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.