It-sikkerheden sejler på danske universiteter: Forskningsresultater ikke sikrede - og folk kan selv installere software

Ingen af de fem største danske universiteter har tilstrækkelig styr på it-sikkerheden, når det handler om forskningsdata, lyder krtitikken fra Rigsrevisionen. Nogle af de mest basale it-sikkerhedsmæssige tommelfinger-regler følges ikke.

De fem store danske universiteter fordelt ud over hele landet beskytter ikke de danske forskningsdata godt nok.

Sådan lyder konklusionen fra Rigsrevisionen, der har set nærmere på it-sikkerheden på universiteterne i Købehavn, Odense, Aalborg, Aarhus og på DTU.

“Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at de fem største universiteter i Danmark ikke beskytter forskningsdata i tilstrækkelig grad,” fremgår det af beretningen fra Rigsrevisionen.

Kritkken går blandt andet på, at alle fem universiteter tillader at forskerne kan bruge deres eget it-udstyr, og selv kan installere software, der ikke opdateres centralt.

Læs også: Banedanmark efter hård kritik fra Rigsrevisionen om ringe it-sikkerhedsniveau: "Webmails vil jeg ikke blokere for. Aldrig nogensinde"

Og det er ikke bare et teoretisk problem, der bliver påpeget af Rigsrevisionen.

“Der er flere eksempler på it-sikkerhedshændelser på universiteterne på grund af ukendt it-udstyr,” skriver Rigsrevisionen.

Uvist hvem der har ansvaret
Udover ukendt it-udstyr påpeger Rigsrevisionen i sin rapport, at en stor del af forskerne har lokaladministrative rettigheder.

Der betyder, at forskerne selv kan installere alt det software, som de har lyst til at installere, uden at det først har været godkendt af it-afdelingen.

På Københavns Universitet har Rigsrevisionen endda haft problemer med at finde ud af, om ansvaret for it-sikkerheden er placeret hos forskerne selv, centralt hos ledelsen eller på de enkelte institutter.

Læs også: Rigsrevisionen finder alvorlige brud på it-sikkerheden hos Skat og Forsvarsministeriet: Brugere kunne ændre i filer og slette sporene

“Undersøgelsen indikerer, at opgaven med at beskytte forskningsdata heller ikke løses tilfredsstillende på centralt og decentralt niveau på de øvrige universiteter. Dette skaber også risici i forhold til efterlevelse af persondatalovgivningen,” står der i rapporten.

Desuden har man ikke udarbejdet en risikovurdering for universitetet, der ellers skal skabe et overblik over, it-trusler man skal beskytte sig mod.

Alle de fem universiteter har dog fastsatte retningslinjer for det software og hardware, som forskerne bruger. Men Rigsrevisionen skriver, at ingen af universiteterne sikrer på tilstrækkeligt måde, at der bliver levet op til kravene.

Det er også Københavns Universitet, der er dårligst til at beskytte forskningsdata, viser rapporten. Universitetet lever ikke fuldt op til et eneste af de seks kriterier, som Rigsrevisionen har undersøgt.

Det tyder dog ikke på, at universitetet kommer til at forbedre it-sikkerheden lige med det samme.

Læs også: Statsrevisorer undrer sig over blank afvisning af it-sikkerhedskritik: "Det vil nok falde tilbage, hvis der sker et angreb, som man kunne have beskyttet sig imod"

“KU har videre oplyst, at det vil tage tid for universitetet at rette op på Rigsrevisionens kritikpunkter, da der i forskningsmiljøet er tradition for store frihedsgrader,” skriver Rigsrevisionen.

Fremmede stater spionerer på danske universiteter
Ifølge Rigsrevisionen er det afgørende, at universiteterne har en stærk it-sikkerhed.

Center for Cybersikkerhed har blandt andet vurderet at der er fremmede stater der udfører cyberspionage mod danske forskningsinstitutioner.

“Universiteterne har forskningsdata af stor værdi og er derfor et mål for
cyberangreb eller cyberspionage. Inden for de seneste år har der været
flere eksempler på cyberangreb,” står der i rapporten.

Københavns Universitet oplyser selv, at man har fået krypteret 17.000 filer fordi en forskers it-udstyr ikke var opdateret.

Du kan læse hele Rigsrevisionens beretning her.Premium
Forsvarets cyberenhed advarer danske virksomheder: Vi står over for alvorlige trusler fra hackerne
Nye værktøjer. Nye ofre. Nye afpresningsmetoder. De cyberkriminelle har ikke ligget på den lade side under corona-pandemien, viser ny trusselsrapport fra Center for Cybersikkerhed.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.