Artikel top billede

Foto: Anthony Quintano, CC BY 2.0 (Foto: Foto: Anthony Quintano, CC BY 2.0)

Efter hård kritik: Nu er Mark Zuckerberg og Facebook klar til at betale mere i skat

Mark Zuckerberg erklærer sig nu som tilhænger af en global tech-skat, selvom den kan betyde, at Facebook skal betale mere i skat.

Tech-giganter som Facebook, Apple og Google har gennem mange år været kritiseret for deres beskedne skattebetalinger.

Men ifølge DR vil Facebook-stifteren Mark Zuckerberg i en tale på en sikkerhedskonference i München senere på weekenden oplyse, at han er tilhænger af en ny global skattereform, som OECD snart ventes fremlægge.

Skattereformen vil blandt andet betyde, at digitale virksomheder som Facebook vil blive beskattet hårdere, samtidig med at provenuet fra beskatningen bliver fordelt mere rimeligt mellem verdens lande.

”Vi ønsker, at OECD-processen skal lykkes, så vi har et stabilt og pålideligt system fremover. Og vi accepterer, at det kan betyde, at vi er nødt til at betale mere skat og betale den forskellige steder under en ny ramme,” lyder det i Mark Zuckerbergs talepapir, som DR har haft mulighed for at se før tid.

I talen udtrykker Zuckerberg også sin forståelse for, at der i Europa er en stigende frustration over, hvordan tech-virksomheder som Facebook bliver beskattet.

Derudover vil Facebook-stifteren ifølge DR også understrege, at Facebook ikke har tænkt sig at føre lobbyarbejde imod skattereformen.

Læs også: OECD klar med plan for fælles international skat på virksomheder: Se den her

OECD-reform har været ventet længe

OECD's arbejde med skattereformen har stået på i længere tid, men det er planen, at de 127 OECD-lande skal nå frem til en fælles løsning i løbet af det indeværende år.

Det har tidligere været fremme, at OECDs skattereform ikke alene vil ramme tech-virksomheder, men vil sigte bredt mod multinationale virksomheder.

Hensigten er, at virksomhederne i fremtiden i højere grad skal beskattes der, hvor pengene tjenes og ikke som i dag, hvor de bliver beskattet i det land, hvor virksomhederne har valgt at fakturere fra.

“De nuværende regler stammer fra 1920’erne, og de er ikke længere brugbare, når det handler om at sikre en retfærdig omfordeling af skatte-retten i en verden præget af stigende globalisering,” lød det fra OECD i den første udgave af ]udspillet til en skattereform, som blev offentliggjort i oktober.

Den finder du her.

Læs også: EU vil indføre tech-skat - også hvis resten af verden ikke vil være med

EU-landene har også arbejdet på deres eget forslag til en digital skat, som der dog endnu ikke er fundet fælles fodslag om.

Det skyldes blandt andet, at EU-lande som Luxembourg og Irland, der har lukreret på at have en lav selskabsskat, har været tilhænger af at afvente en global løsning fra OECD. Men også Danmark har været modstander af en fælles EU-løsning.

I mellemtiden planlægger Frankrig at gå enegang, og landet har allerede fremlagt sine egne planer for landets egen tech-skat.

Læs også: Macron presser USA: “De digitale giganter er asociale og bidrager ikke til fællesskabet”