Overnational smittesporing viser en vej for fremtidens brug af data

Klumme: Jeg tror på, at data vil virke i menneskehedens tjeneste. EU’s kommende gateway til smittesporing over landegrænser viser, at det kan lade sig gøre. Virksomheder kan også lære af den historie!

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

Forleden annoncerede Europa-kommissionen testen af en ny gateway, som forener de nationale apps til smittesporing.

I Danmark har app’en 1,3 mio downloads, og om ikke så forfærdeligt længe vil den altså også kunne fortælle om eventuel smitte fra andre end danskere. Danmark er nemlig pilotland sammen med Tjekkiet, Tyskland, Irland, Italien og Letland.

Pas på, det er en tysker
Den nye gateway sikrer, at de principper, der danner grundlaget for de nationale apps, genanvendes på overnationalt niveau.

Det drejer sig om fuld anonymitet gennem pseudonymisering og kryptering, decentral lagring af data – og dermed robusthed overfor centrale hacker angreb - samt brug af Google og Apples framework for anonym transmission af pseudo ID’er.

Der er altså tale om en gateway, som tillader, at de nationale løsninger udveksler data. Den skal gå i drift i oktober.

Herefter vil du kunne få en melding, hvis du har været tæt på en person som er testet positiv – uanset om det er en dansker, tysker eller en italiener (hvis du vel at mærke har aktiveret din danske app, men det har du vel?).

Open source
Projektet har Deutsche Telekom og SAP som leverandører. Dette makkerpar stod også bag den tyske app til smittesporing, som fik over seks millioner downloads på de første 24 timer og i skrivende stund er downloadet 18,2 millioner gange.

Koden er for øvrigt lagt ud i GitHub som open source, så vi alle kan tjekke, at gateway’en hverken kan mere eller mindre, end den lover.

I en verden, hvor overvågning via data og massive problemer med privacy er dagens uorden, er det livgivende at se, at den rette arkitektur kan sætte data i arbejde i menneskehedens tjeneste. Uden en masse kedelige bivirkninger.

Data fortæller om netværk
Også i virksomhederne giver eksemplet stof til eftertanke. Understøttelsen af vores værdikæder rækker jo langt udover virksomhedens egne grænser.

Vores it-systemer har i mange årtier fokuseret på at skabe intern effektivitet og styring, men fremtidens data handler om de netværk, som en virksomhed er og indgår i.

Hvad kunder og medarbejdere oplever, bør have direkte indflydelse på måden vi kommunikerer, producerer og distribuerer. Det skal ske her-og-nu og tæt på realtid.

Og data skal være til rådighed for alle områder i en organisation, for vi kan ikke lade en silo eje en sandhed, som mange flere kunne have glæde af.

Over silogrænser
Eksemplet fra EU antyder, at vi kan opnå samme hurtighed i virksomheders end-to-end-løsninger.

Der skal ikke være forsinkende analytiske mellemlag, og der skal ikke være silogrænser mellem beslutningstagere og data.

Den komplette integration handler om at lade data komme i arbejde for os. Også på områder, hvor vi ikke lige havde forudset, at de ville være værdifulde.

I min optik er det ikke noget tilfælde, at EU går forrest med denne form for overnational løsning.

Det handler jo om, at det kun kan lade sig gøre, hvis demokrati og digitale menneskerettigheder er tænkt ind fra starten i selve designet.

Europa er måske ikke først med at skabe teknologierne, men Europa er god til at sætte dem i anvendelse på en bæredygtig og samfundsberigende måde.

God data governance er afgørende for både samfund og virksomheder.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.