Artikel top billede

SAP CEO Christian Klein på scenen i Barcelona til Sapphire (Foto: Lars Jacobsen)

Efter keynoten: Topdirektør Christian Klein har tre pejlemærker for SAP lige nu - og rammer 3 ud af 10 på Steve Ballmer-skalaen

Den halvanden time lange velkomst til Sapphire-konferencen var i ret usædvanlig grad renset for gøgl, hype og bullshit. I stedet satte topdirektør Christian Klein tre pejlemærker for SAP lige nu.

Sapphire, Barcelona: Det var en tydeligt afslappet Christian Klein, der indtog scenen for at give åbningskeynote på SAPs store Sapphire-konference i Barcelona.

Som altid er den slags koreograferet mindst lige så hårdt som en klassisk ballet og gennemøvet som var det en uropførsel på et prestigefyldt teater. Men derfor var det stadig plads til et par ikke scriptede jokes fra den t-shirtklædte 43-årige tysker i gummisko, som har stået i spidsen for SAP siden april 2020.

Og så var den halvanden time lange velkomst til Sapphire-konferencen selvfølgelig fuld af (selv)ros, men i så øvrigt i ret usædvanlig grad renset for gøgl, hype og bullshit – i hvert fald ud fra de sædvanlige standarder, som globale tech-firmaer kan finde på at sætte.

Kleins velkomst var højest en 3 ud af 10 på Steve Balmer ”I love this company”-skalaen (se den uforglemmelige video her). Her blev der ikke talt om verdensomvæltende teknologiske revolutioner. I stedet blev der fra direktøren sat en næsten håndværks-agtigt tone a la: Her er noget AI - nu skal du se hvordan det virker i et SAP-system. Der er sikkert tænkt over det, men det var … anderledes i en tech-verden hvor man normalt begraves i buzzwords.

Ikke at det skortede på hypede emner. For i løbet af den første times tid og i en lukket session med Computerworld bagefter fik Christian Klein og vicedirektør Julia White løftet sløret for en række centrale SAP-pejlemærker nu og i den nærmeste fremtid: Kunstig intelligens, data og cloud.

SAP og den kunstige intelligens

På AI-delen fremhævede Klein at SAPs vision er at indbygge den kunstige intelligens direkte i SAPs produkter, hvilket allerede er sket i nogle applikationer. Der kommer derfor ikke en SAP-GPT, men i stedet en gradvis udrulning af smarte og hjælpsomme funktioner. Blandt andet i samarbejde med Microsoft.

SAP viste således en demo af et HR-system der på baggrund af en kort beskrivelse kunne forbedre og udvide teksten til et egentligt jobopslag. Alt sammen baseret på hvad lignende jobopslag efter f.eks. software-ingeniører indeholder.

Samtidig sikrede den såkaldte generative AI at teksten blev holdt kønsneutral og uden nogle af de former for bias, som en menneskelig rutine kan forfalde til.

I demoen viste SAP desuden hvordan systemet, fodret med ansøgerens CV og jobopslaget kan give en prioriteret liste af spørgsmål, som kan stilles til samtalen. Alt sammen lavet i et sprog, som er kønsneutralt og uden bias. Og bygget sådan, at Christian Klein fra scenen lovede, at samtlige brugere af SAPs systemer ville blive mere effektive.

Med hensyn til prisen på funktionerne, så vil de mere basale AI-funktioner indgå i de normale programmers pris - men hun åbnede samtidig op for at mere intensive AI-funktioner vil koste ekstra.

Data, bæredygtighed og Google Cloud

Ud over AI-demoen fokuserede SAPs topchef også på behovet for at kunne dokumentere miljøaftrykket i ens produktion. Noget som både forbrugere og især det politiske niveau presser på for. SAPs svar her er en ”green ledger”, som bedst oversættes til en slags grøn bogføring – men med det lille twist, at du som SAP-kunde får mange beregninger og resultater forærende på baggrund af dine eksisterende produktions- og transport-data og derfor ikke skal etablere et dyrt og tungt selvstændigt dokumentationssystem.

Artiklen fortsætter under billedet...

Funktioner som green ledger kræver data. Og SAP benyttede også Sapphire til at slå på tromme for deres samarbejde med Google Cloud og SAP Datasphere, som skal hjælpe kunderne med at harmonisere data over flere platforme – og især de data, som ikke nødvendigvis kan og skal ligge i et SAP-system.

Drømmen om den rene kerne

Det sidste store tema fra SAP-direktørerne på scenen var cloud. Her er SAP i den situation at mange kunder forsat driver store lokale SAP-systemer.

Dem vil SAP meget gerne have over på nyere, modulære og mere cloud-baserede løsninger. Og metoden indeholder både gulerod og kæp.

Kæppen er, at de ældste installationer på sigt udfases helt – og at flere nyere funktioner udelukkende vil findes i cloud-udgaven af SAPs løsninger.

Guleroden er til gengæld, ifølge SAP, at hvis du holder din ERP-kerne ren og cloud-baseret så er kommer du og dit firma med på en altid let opgraderbar rejse fuld af nye spændende it- og forretningsorienterede funktioner.

Og fordi, lovede Christian Klein, det moderne SAP er modulært, kan du stadig have dine skræddersyede forretningsprocesser til netop dit firma. Så længe du ikke prøver at bygge det ind i selve maven på ERP-systemerne.

Klein understregede også at han godt forstår, at skiftet til en mere cloud-baseret SAP-løsning er kompliceret for de fleste kunder. Og at det fra hans stol er fornuftigt hvis cloud-transformationen kommer til at ske i flere hastigheder da HR og finans er nemmere at standardisere end 100 fabrikker.

Computerworld var inviteret til Barcelona af SAP. Læs mere om Computerworld og rejser her.