Artikel top billede

(Foto: EU / Eric Vidal)

Margrethe Vestager: AI-lov fra EU vil først kunne træde i kraft om flere år - opfordrer AI-industrien til frivillig ‘code of conduct’

EU’s kommende AI-lov vil i bedste fald først kunne være på plads om flere år. Margrethe Vestager opfordrer virksomhederne til frivilligt at tøjle deres AI.

I bedste fald vil det tage mellem to og tre år, inden EU’s nye AI-lov - der bliver verdens første af sin art - træder i kraft.

“Og det er jo åbenlyst alt for sent. Vi er nødt til at gøre noget nu,” sagde danske Margrethe Vestager onsdag i forbindelse med det såkaldte EU-US Trade and Technology Council, som lige nu afvikles i Stockholm i Sverige.

EU og USA vil derfor have AI-virksomhederne til at begrænse sig via frivillighedens vej. For AI kan blive dødsens farlig, hvis den får lov til at udfolde sig i frit flor.

EU og USA opfordrer således AI-industrien til straks at indføre en ‘code of conduct,’ frem til at EU kan være på plads med den såkaldte AI Act - som altså først skal igennem hele den lovgivende mølle i EU, inden den kan træde i kraft.

Den slags lov-processer er der opsat en række regler og krav til, som gør, at processerne tager flere år.

Det samme er gældende i USA, Indien og andre lande, der for tiden er igang med at formulere love, som skal regulere AI.

Ifølge Margrethe Vestager vil EU og USA have AI-industrien til at optage et sådan frivilligt regelsæt inden for de kommende måneder.

Google-ejer Alphabet indgik en sådan frivillig aftale med EU i sidste uge.

Ifølge Margrethe Vestager er der akut brug for specifikke og detaljerede aftaler, som rækker langt dybere end generelle termer.