Minitest: Tre former for mobilt tv

Mobilt tv er oppe i tiden, for efter at have været interessant, men teknisk svært, er systemerne og modtagerne parate. Og der er ikke bare én, men mange forskellige måder at modtage tv-signalerne på, når du er på farten. PC World har testet dem.

Minitest: Tre former for mobilt tv

Igennem 2006 stod vi på nakken af hinanden for at købe harddiskoptagere, der har revolutioneret den måde, vi ser fjernsyn på. Nu er vi slet ikke afhængige af tv’s programplanlæggere: Vi ser fjernsyn, NÅR vi vil.

Næste skridt i den teknologiske udvikling er, at vi bliver uafhængige - ikke bare af tid, men også af sted. Vi vil se fjernsyn, HVOR vi vil.

Det kan faktisk næsten lade sig gøre - også uden at slæbe rundt på 40 tommer fladskærmen og en diesel-generator.

Vi har set nærmere på tre løsninger, der giver tv på farten: Et forsøgsprojekt fra TDC baseret på DVB-H standarden, 3G-baseret Mobil TV fra TDC Mobil og endelig SlingMedias Slingbox som forhandles gennem teleselskabet 3 eller Viasat.

Vores dom er, at det mobile tv faktisk er en mulighed - og endda i en rimelig kvalitet. De forskellige løsninger har været et stykke undervejs, måske fordi det lander et sted mellem teleudbydere som TDC og 3 og traditionelle stationer som DR og TV2.

Nu har du imidlertid muligheden. Tilbage står imidlertid problemet, om der er noget ordentligt i tv? Det overlader vi trygt til dig at bedømme.

Outsideren: DVB-H

Standardkrige minder på mange måder om, når middelalderens fyrster indledte krige mod hinanden: Almindelige mennesker endte som regel med at betale regningen.

Den sang kan indehavere af alt fra betamax-maskiner, xD-flashkort og måske, i fremtiden, et hundedyrt HD- eller BluRay-drev nok nynne med på.

En lidt mindre blodig, men lige så alvorlig standardkrig er i gang i disse dage. For mens resten af EU sandsynligvis vælger DVB-H standarden, så er den danske regering indtil videre låst fast på at bruge frekvenserne til traditionelt digitalt fjernsyn, det vi i dag kan modtage som DVB-T.

I stedet satser kulturministeren på en mindre kendt sydkoreansk standard, der potentielt kan betyde en dansk enegang i Europa.

PC World har imidlertid fået adgang til Viasats og TDC's stærkt begrænsede DVB-H forsøg, som løber frem til den 15. juli 2007. Det betyder, at vi har haft adgang til en række udvalgte kanaler via en Nokia N92 og har haft mulighed for at modtage en række udvalgte kanaler.

Senderen i forsøget er placeret på Lynetten i København og rækker, ifølge Viasat og TDC, til omkring Søerne. Vi formåede dog at få et fornuftigt signal i både Valby, Herlev og Søborg - så længe vi befandt os på første sal eller i nærheden af vinduer.

DVB-H adskiller sig fra de to andre løsninger ved at være broadcast-baseret. Det vil sige, at sendemasten sender det digitale signal ud uden, at der skal etableres en forbindelse, ganske som vi kender det fra DVB-T fjernsynet i dag. Dermed slipper man for eventuelle nedbrud, hvis alt for mange i samme område vil se tv og derfor trækker store mængder af data.

Fin kvalitet

Vores tv-kigning gik udmærket, og den indbyggede programguide fungerede glimrende. Samtidig er det en lækker detalje i Nokias N92, at man har adgang til en række funktioner, som normalt kendes fra harddiskoptagere. Det vil sige, at vi kunne pause en udsendelse, samt optage den og afspille den senere. Det kan være værdifuldt, hvis du pludselig midt i en udsendelse skal skifte bus eller tog.

Signalet var fint de fleste steder, hvor vi var, og som med normalt digitalt tv er forbindelsen enten god eller ikke eksisterende. I mellem de to yderpunkter eksisterer kun et lille område, hvor signalet kan hakke eller fryse.

Når signalet var der, til for eksempel TV2 News, så var det til gengæld klart. Så klart at vi kunne læse de fleste tekster, og på TV2 News var vi lige netop i stand til at læse de små scrollende beskeder i bunden af skærmen.

Nokia terminalen, som er en af de relativt få med DVB-H tuner indbygget, var dog ganske stor at slæbe rundt på. Til gengæld er det positivt, at den kan drejes og roteres på utallige måder, sådan at den også kan placeres på dit skrivebord, hvis du SKAL følge med i Tour de France til sommer.

Alt i alt et positivt bekendtskab, men kun tiden (og kulturministeren) vil vise, om Danmark ender med DVB-H standarden eller med noget helt andet og ukendt.

Til telefonen: TDC Mobil TV via 3G

TDC's Mobil-TV er i bund og grund blot en ny side på deres Fly-portal.

Har man en moderne 3G-telefon, der kan vise video i MPEG4-standarden (for eksempel Nokia N93, 6280/6288 eller Sony Ericsson K800i), så kan man nu klikke sig ind på mobil-tv-siden og vælge mellem otte tv-kanaler, der sendes live over 3G-nettet. De seks kanaler, der pt. udbydes, er DR1, DR2, TV2, TV2 News, Kanal 4, MTV, DR Update samt Voice TV.

Det koster 29 kroner for en dagsadgang på 24 timer. En uge koster 49 kroner, mens månedsprisen er sat til 75 kroner. Prisen er inklusive alt, og det betyder, at der ikke kommer ekstraudgifter til datatrafik. Ellers ville det også hurtigt blive meget dyrt, for videosignaler fylder ganske mange kilo- og megabytes. 3 har en næsten tilsvarende tjeneste, hvor prisen er 79 kroner om måneden.

Det mærker man da også, når man bruger Mobil TV, og der ikke er nok plads på nettet. Så bliver billedet hurtigt grumset, og der kommer hakker i både video og lyd, hvilket man hurtigt bliver træt af.

Relativt klart billede

Men når der er hul igennem, så fungerer det faktisk rigtig godt. Billedet står relativt klart - om end der er lang vej til den kvalitet, vi kender fra rigtige fjernsyn. Vi testede med en Sony Ericsson K800i, og selvom skærmen her er ret lille, så kan man godt læse undertekster og skilte. Til gengæld kunne vi ikke se stillingen i en håndboldkamp.

Man er meget afhængig af en ordentlig 3G-dækning, og her oplever vi altså stadig problemer. Eksempelvis var der ingen dækning i den københavnske metro, og så måtte vi droppe at se TV2 News på vej til og fra arbejde. Og i København city var der åbenbart run på netværket, for her oplevede vi også fra tid til anden problemer med lav hastighed under vores test. Der forekom også udfald, når man kørte med tog, og telefonen skulle skifte mellem master. Det håber vi bliver bedre i takt med, at 3G-nettet udbygges.

Når de indvendinger er gjort, så skal TDC have ros for at lave et simpelt og velfungerende produkt. Det er lige til at gå til og kræver ikke stort mobil-kørekort at få til at fungere. Og så er kvaliteten faktisk ganske udmærket.

Den alsidige: Slingbox

Slingbox'en er relativt ukendt i Danmark, hvor Viasat sælger den under navnet Viasat Everywhere. Der er tale om en lille boks, som man forbinder til sit kabel-tv eller parabol-signal samt sin internetforbindelse. Herefter kan man se alle sine tv-kanaler på en hvilken som helst pc eller Windows Mobile-baseret telefon, der har internetforbindelse. Det eneste, det kræver, er, at man har installeret den såkaldte SlingPlayer.

Programmet er gratis til pc'en, men koster 30 dollar til Windows Mobile. Der findes ikke klienter til download på andre platforme som for eksempel Nokias Series 60. Men køber du Slingboxen gennem teleselskabet 3, hvor den koster 1.499 kroner og 399 kroner om måneden for guld-pakken, kan du få adgang med en Nokia N73, som en del af 3’s X-series.

Til sammenligning koster Slingbox 2.495 kroner hos Viasat, men er kun for Viasat-kunder.

Vil du bare have en Slingbox, så kan den dog købes fra Storbritannien til omkring 1.700 kroner uden porto.

Slingbox: Den mest alsidige løsning
Vi testede både med pc'er og et par PDA'er, nemlig en Dell Axim X50v samt en HP iPAQ hx4700. Alle var koblet op til hurtige ADSL-forbindelser - enten via kablet-netværk eller trådløst ditto.

På pc'en var vi imponerede over kvaliteten af billedet, når der var båndbredde nok. Det kræver nemlig, at der er et tilpas stort hul ud i verden fra Slingbox'en, hvilket i praksis vil sige at jo højere upload-hastighed desto bedre billede. I vores test var Slingbox'en koblet til en forbindelse med to Mbit/s uplink, og det betød, at vi kunne få et billede, der var rimeligt i fuldskærms-kvalitet på en bærbar computer.

Tilsvarende på PDA'erne, der begge er udstyret med store skærme i VGA-kvalitet. Her stod billedet både skarpt og tydeligt, og teksterne var læselige.

Ud over at kvaliteten af billedet var rigtig god, så har Slingbox-løsningen også en anden væsentlig fordel i forhold til mobil-tv-modellen. Man har nemlig her adgang til alle sine kanaler. Har man den fulde kabel-tv-pakke derhjemme, så kan den også nydes, når man sidder på et hotel i Frankrig eller Brasilien. Bare man har en internetforbindelse.

En anden ting som taler til Slingboxens fordel er, at det ikke kun behøver at handle om live tv. Slingboxen accepterer en lang række forskellige indgange. Således kan du i princippet koble din harddisk-optager til Slingboxen og via den medfølgende infrarøde sender og software bede harddisk-optageren om at sende dine optagede film til hotelværelset i Tokyo. Mulighederne er faktisk ganske mange.

Kravet om en (kraftig) internetforbindelse gør dog, at Slingbox'en eksempelvis ikke er lige så mobil en løsning som mobil-tv. Man kan godt se Slingbox over en 3G-forbindelse, men så længe teleudbyderne rask væk tager 10-20 kr. for en megabyte data, så bliver regningen for et par minutters tv-kiggeri urimeligt dyr.

Især i udlandet hvor megabyte-prisen hurtigt kan være væsentligt højere, når man roamer. Løsningen er derfor et dedikeret dataabonnement, som typisk starter på omkring 299 kroner om måneden.

Konklusion: Æbler og pærer

Det er måske lidt urimeligt at sammenligne mobil-tv med en place-shifting-løsning som Slingbox. Ikke desto mindre er der tegn i sol og måne på, at netop muligheden for at se tv på farten vil blive efterspurgt i 2007, og de to modeller kommer til at kæmpe en indædt kamp om herredømmet.

Der er nemlig både fordele og ulemper ved begge modeller.

Den væsentligste fordel ved mobil-tv-løsningen er mobiliteten. Man kan se tv - næsten - overalt, og man har altid sin mobiltelefon med i lommen.

Ulempen er derimod, at man er låst fast til kun at kunne se nogle få kanaler, og man kan kun se dem på den meget lille mobil-skærm. Samtidig koster det penge - enten pr. dag, uge eller måned.

Slingbox'en udnytter, at du i forvejen betaler for dine tv-kanaler derhjemme. Til gengæld skal du købe dig en Slingbox, som herhjemme koster mellem 1.499 og 2.495,- hos 3 eller Viasat og kun kan købes, hvis man er kunde.

Fordelene ved Slingbox'en er derimod mange: Du kan både se tv på en bærbar computer eller en PDA/Smartphone. Du kan også koble Slingbox'en sammen med en harddisk-optager og se de programmer, du har optaget og så videre.

Men vigtigst af alt: Du kan få tv på farten, det er bare til en ret høj pris. Og i sidste ende kan kan du bestemme om det er prisen værd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere