Når laptop-pusheren kommer inden jul, så sig nej

Klumme: Drop budgetstyrede indkøb og sig nej, når din direktør synes, han skal tage dine beslutninger. It-beslutningstagere befinder sig 'between a rock and a hard place'

It-chefer lever under et evigt pres: Fra forretningen får de at vide, at de skal levere mere it for færre penge - selvfølgelig samtidig med at kvalitets- og sikkerhedsniveau fastholdes eller øges.

Og der er ikke noget at sige til, at forretningen stiller krav.

For mange virksomheder har stadig en it-løsning, hvor alt indhold - styresystem og applikationer - ligger på pc'erne, og som kræver en stor it-afdeling at holde i luften - til at administrere klienter, installere drivere etc.

Størsteparten af arbejdet understøtter ikke forretningen, men bliver brugt på at holde en infrastruktur kørende. En sådan løsning er omkostningstung, samtidig med at værdien er svær at gøre op.

Bølgen, der klingede af
Derfor var der for cirka 15 år siden en bølge, hvor virksomhederne i stor stil outsourcede driften af deres it-løsninger og skar ned på it-afdelingen, så virksomhedens it-drift lå ude i byen.

Hermed var omkostningerne forudsigelige, for man vidste, hvad man betalte hver måned for driften.

Bølgen tog dog af efterhånden, for det var stadig svært at vide, om driftsleverancen faktisk havde en værdi, der svarede til omkostningen.

Derudover oplevede virksomhederne ofte, at denne type løsning gav manglende fleksibilitet:

Hvis virksomheden havde brug for ændringer i drifts-set-up'et, tog selv små ændringer flere dage, for i kontrakten med outsourcing-partneren står der typisk, at alle ændringer skal meddeles i form af 'change requests', og at partneren blot skal behandle disse inden for 1-3 dage.

Hvis det skal gå hurtigere end det, bliver det virkelig dyrt.

Hjem med det, det er for dyrt
Derfor trak mange virksomheder deres it-drift hjem igen efter nogle år, for det viste sig at omkostninger og værdi ved outsourcing ikke balancerede.

Siden da har virksomhederne typisk forsøgt at effektivisere deres drifts-setup, for eksempel ved i stigende grad at virtualisere dele af deres løsning.

Siden outsourcing-bølgen er mantraet i virksomhederne - med god grund - blevet "It skal understøtte forretningen", for selvfølgelig har it ikke værdi i sig selv.

Ude i it-branchen - både hos producenter, hosting-firmaer og i konsulent-huse - har vi også lært mantraet, og alle vil gerne tale it med de økonomiske beslutningstagere frem for tidligere med it-afdelingen.

Dette har bevirket, at der har været et hav af seminarer, gå-hjem-møder og events, rettet mod CXO'er, hvor man har talt meget overordnet om teknologi og - traditionen tro i it-branchen - meget højt om de økonomiske potentialer. 

Dette har bevirket, at mange direktører kommer hjem og fortæller it-chefen, hvordan it skal håndteres fremover, for direktøren har hørt at Cloud og "as-a-service" er billigt, effektivt og fleksibelt.

Du er bagstræberisk, hvis ikke skyen er lykken
Rigtig mange it-opgaver kan ikke løses i skyen alene, og ofte løser as a service-tilgangen ikke alle virksomhedens behov. 

Men hvis it-chefen har indvendinger, får han ofte at vide, at han er bagstræberisk og ikke forretningsorienteret, selv om mange virksomheder formodentlig vil opleve, at cloud-udbydere i endnu højere grad end traditionelle driftsleverandører er procedure-orienterede, upersonlige og automatiserede.

Hvad er så løsningen?

Tja - problemet er jo, at it reelt er vældig komplekst.

Men hvis du ikke allerede er i gang, så begynd at lave en plan for fremtiden, sådan at du har et roadmap for en langsigtet, gennemtænkt transition i retning af en fleksibel, nutidig it-løsning, hvilket i praksis sandsynligvis vil betyde en løsning, der ikke er låst på hardware, og hvor relevante elementer - og ikke alle over en bred kam - kan lægges i skyen.

Og så kan jeg næsten høre dig sige "Vi har jo lidt tilbage på budgettet ...". 

Men uanset hvad du gør, så lad være med ukritisk og budgettaktisk at bruge penge i december, for det forlænger blot livet på jeres 'legacy-klods' og bevirker, at bordet fanger endnu mere, og det bliver sværere at lave om.
Så sig nej til pc-pusheren, når han kommer på besøg i december og har et knaldgodt tilbud til dig. 

Typisk har hardware-forhandlerne modeller, der afløses af nye det kommende år, på tilbud.

Det er som udgangspunkt gode pc'er, der ikke fejler noget. Ikke i sig selv i hvert fald. 

Men typisk gør de din hardware-base endnu mere uhomogen. Desuden vil brugerne i stigende grad selv bestemme, hvilken pc de bruger.

Så du risikerer at gøre livet mere surt både for dig selv og for brugerne.

Lav en plan for fremtiden
Hvis du skal have ét og kun ét professionelt nytårsforsæt, så sæt tid af til at få et overblik over jeres it-løsning og lav en plan for dens fremtid.

Hermed ved du, i hvilken retning dit arbejde skal gå.

Og du har en base for en kvalificeret diskussion med din direktør, næste gang han har set en slide fra en producent og ved alt om it.

Flere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: HP-direktør: Danmark har ikke råd til at vente et år på ny digitaliseringsstrategi / Cbrain ser lysere på 2020 / Unity vil hjælpe små spiludviklere med at vokse

Morgen-briefing: HP-direktør: Danmark har ikke råd til at vente et år på ny digitaliseringsstrategi / Cbrain ser lysere på 2020 / Unity vil hjælpe små spiludviklere med at vokse / Rekordmange digitale meddelelser fra det offentlige under coronakrisen / Nyt værktøj skal gøre lokal udrulning af digital infrastruktur mere smidig / Logitech har tjent tykt på corona / Verizon Business udruller privat 5G på globalt plan / “Ingen bliver hacket”, sagde Trump (og glemte, at hans egne hoteller er blevet hacket) / Nintendo har solgt 365 procent flere spilkonsoller end Xbox

Microsoft indgår partnerskab med SpaceX: Nye Azure-datacentre skal have leveret internet fra rummet
Nu kan du streame dine Xbox spil på iPhone og iPad
Intel sælger ud: Sydkoreanere køber Intels NAND-forretning for 75 milliarder kroner
Hvis der er en patch, hvad er så problemet?
Sverige forbyder kommende operatører at anvende udstyr fra Huawei og ZTE i kommende 5G-net
Dating.dk dømt i retten: Skal betale bøde på 100.000 kroner for vildledning om priser og vilkår
1 Morgen-briefing: Corona-handel får danske netbutikker til at tro på solid vækst / Danske Falcon.io understøtter nu Instagram Messaging / Visma investerer i kvindeligt cykelhold på topplan med dansk rytter


Premium
SF og Enhedslisten kræver flere penge til politiets cyberenhed: Skal investeres i øget efterforskning af digitale krænkelser
Der skal flere penge til Rigspolitiets Cybercrime Center NC3. Det kræver SF og Enhedslisten, der mener, at der er brug for flere penge til at opklare digitale krænkelser.
Computerworld
Kinesiske OnePlus slipper vild telefon løs: Byder på et snedigt batteri-trick
Mobilproducenten OnePlus nye toptelefon byder på et uset batteri-trick - den lader usædvanlig hurtigt op.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk medarbejdernes arbejdsgange – på både kontoret og fra køkkenbordet
Fleksible arbejdsformer og produktivitet fra hjemmekontoret er kommet for at blive, og det har understreget behovet for velfungerende møde- og samarbejdsformer. Mange samarbejdsplatforme er imidlertid både usikre, ustabile, besværlige at anvende og med en så utilstrækkelig lyd- og billedkvalitet, at det tapper teamet for kræfter, hæmmer effektiviteten og kan gøre det svært at følge med eller træffe en beslutning. I dette whitepaper kan du læse, hvordan Cisco Webex ggør det muligt at afholde velfungerende onlinemøder med både få og rigtig mange deltagere – og med sikkerhed for, at ingen uvedkommende følger med.