Artikel top billede

Flash skiftes ud med HTML 5 på internettet - men DR vil ikke tage skridtet fuldt ud

Browsere og websider skifter i disse år Flash ud med HTML5. DR's webløsninger er dog stadig primært baseret på Flash. Her er DR's overvejelser om Flash versus HTML5.

Flash har været en helt central teknologi på internettet i en årrække, men alting har som bekendt sin tid.

Derfor er Flash nu for alvor på vej til at blive udfaset i de nye browsere - eksempelvis i Chrome

Argumenterne for at sende Flash ud i kulden er blandt andet, at teknologien giver for mange sikkerhedsproblemer, er for performance-krævende, og at det er lettere at udvikle og vedligeholde webløsninger med åbne standarder.

Derfor hedder fremtiden HTML5.

Hos DR er Flash dog stadig udgangspunktet, når danskerne streamer indhold - også selvom DR på lige fod med stort set alle andre indholdsleverandører på internettet ser HTML5 som fremtiden.

"Vi vil egentlig gerne væk fra Flash, når vi kan. Vi vil gerne over på åbne standarder," fortæller Anders Toxboe, der er chef for webudvikling og apps i DR.

"Vores udfordring med at droppe Flash har indtil videre mest drejet sig om manglende HTML5-understøttelse i de ældre browsere. Og så handler det også om, at vores streaming-backend skal kunne levere indhold på en måde, så vi kan afspille det i HTML5."

Læs også: Plugin-modstand tager til: Det skal være slut med Flash og Silverlight i din browser

DR vil blandt andet gerne kunne levere indholdet i en kvalitet, der passer til brugernes internetforbindelser, forklarer Anders Toxboe til Computerworld.

"På nuværende tidspunkt ser vi ikke, at HTML5 kan undestøtte håndteringen af forskellige bitrater i samme grad, som Flash er udviklet til."

"Vi understøtter flere forskellige streaming-formater, som HTML5-afspillere lige nu ikke kan klare."

"I takt med at de ældre browsere forsvinder fra markedet, kommer der mulighed for, at vi kan tilbyde flere måder at afspille indhold på i HTML5," forklarer Anders Toxboe.

HTML5 bliver standard - Flash bliver sekundær teknologi

DR har i dag fjernet flere af de ældre browsere fra listen over understøttede browsere - det gælder blandt andet Internet Explorer 8,9 og 10.

"Det giver flere muligheder, da nyere browsere understøtter Media Source Extensions, der blandt andet åbner op for afspilning af flere formater via HTML5, siger Anders Toxboe.

Læs også: Nu får Flash og Silverlight kniven: Derfor får vi et bedre internet

DR har også allerede løsninger til at levere indhold på eksempelvis iOS-enheder, der slet ikke understøtter Flash.

Men besøger man DR's tjenester via en almindelig pc, er det Flash, der er standarden - og man kan ikke som bruger vælge i stedet at få indholdet via HTML5.

"Vi er i gang med at undersøge mulighederne for at ændre vores videoafspiller, sådan så det ikke er Flash først, men HTML5 først. Indtil vi på sigt kan droppe Flash helt," siger Anders Toxboe.

"Det vil betyde, at vi kan skifte til HTML5, hvis teknologien i den browser, vi er på, er så ny, at den kan klare det. Men det er vigtigt, at det ikke er på bekostning af streaming-kvaliteten."

Ikke klar til at droppe Flash helt

Hvor er DR i forhold til brugen af Flash om et til to år?

"DR laver jo medier til hele befolkningen, så det afhænger fuldstændig af, hvor mange der bruger de forskellige browsere."

"Selv hvis vi er nede på, at en lille procentdel har brug for at have Flash, vil vi formentlig stadig understøtte det. Det er vi nødt til på grund af vores public service-forpligtigelse. Også selvom vi går over til, at det er HTML5 først."

"Men det er klart, at nyudviklingen ikke vil foregå i Flash - det vil helt klart være HTML5," siger Anders Toxboe.

"Vi tager de første skridt nu. Vi er i gang med med at bygge en HTML5-baseret radioplayer, som helt dropper Flash. Det vil den nye KarriereKanonen også gøre (talentkonkurrence på DR, red). Så det er vores første forsøg på, at gå væk fra Flash."

"Det er helt klart på vores roadmap, at udgangspunktet skal være HTML5, og at vi så skifter til Flash, hvis browseren ikke understøtter HTML5," lyder det fra DR's chef for webudvikling og apps.

Flash på vej ud i kulden

Browser-producenterne forsøger i stigende grad at eliminere teknologier som Flash og Silverlight, fordi de mange plugins gør din browser sløv, ustabil og usikker - og samtidig også bruger for meget strøm.

Derfor er det heller ikke kun DR, der nu tvinges til at overveje et teknologiskift. TV 2 Play er eksempelvis i færd med at skifte fra Silverlight til HTML5. Det kan du læse mere om her.

Flere deaktiverer Flash

For nogle uger siden måtte Adobe endnu engang hastelappe Flash på grund af en ny kritisk sårbarhed. Computerworld spurgte i den forbindelse læserne, om det er blevet tid til at deaktivere Flash helt i browseren? 

301 læsere har deltaget i online-afstemningen med spørgsmålet: Har du deaktivere Adobe Flash Player i din browser?

Godt hver tredje, 32,23 procent, svarer ja.

59,14 procent svarer nej, og 6,64 procent svarer ved ikke. Derudover svarer lige knap to procent 'andet'.

Læs også:

Efter haste-lapning af endnu en kritisk sårbarhed i Flash: Er det tid til at deaktivere Flash helt?

Googles Chrome klar til at sende Flash helt ud i kulden: Her er de drastiske tiltag

Nu får Flash og Silverlight kniven: Derfor får vi et bedre internet

TV 2 Play vil droppe Silverlight helt: Derfor er HTML5 vejen frem