Derfor er Internet of Things en så gylden og fantastisk mulighed for it-chefen

Klumme: Håndtering af data fra forbundne enheder i Internet of Things bliver stadig vigtigere for it-afdelingerne og it-cheferne. Men IoT gemmer også på en gylden karrieremulighed.

Det er helt naturligt at sætte brugeren i centrum, når vi diskuterer digitalisering.

Hvordan anvender vi teknologien til at gøre arbejdet og livet lettere? Hvordan påvirker effektiviseringer og nye arbejdsprocesser vores hverdag?

Hvad kan intelligente produkter og digitale serviceydelser gøre for at øge omsætning og forbedre indtjening?

Derfor er det også helt naturligt, at det de seneste 15 år har været god latin at fokusere på it-chefen og it-afdelingens forretningsforståelse og evner til både at deltage i forretningsudviklingen og måske endda drive dele af udviklingen.

Og sådan er det fortsat.

Håndtering af data blive stadig mere krævende
Men omvendt må den gode latin ikke fjerne fokus fra den databehandling, som er rygraden i digitalisering.

Faktisk bliver det stadig mere nødvendigt at fokusere på, hvordan data bliver til, opbevares, findes frem, behandles og så videre.

For Internet of Things vil i løbet af få år levere data fra sensorer i alle tænkelige og utænkelige enheder og miljøer.

Vi er vant til at forholde os til de data, vi selv producerer i form af ord, billeder og lyd.

Men i takt med at fysiske produkter bliver udstyret med sensorer og chips, vil validering og håndtering af data blive en endnu mere krævende opgave.

Vi kradser kun i overfladen
Formålet med tingenes internet er naturligvis at udnytte data til digitale processer, som gør livet og arbejdet lettere for brugere og borgere, og som dermed skaber forretning eller services.

Selv om internettets store mængder af ustrukturerede data har gjort datamanagement til en selvstændig disciplin, kradser vi kun lige i overfladen.

I takt med, at Internet of Things bliver til virkelighed, dukker de cloudbaserede applikationer op, der gør det muligt at udnytte de mange data fra forbundne enheder til nye applikationer eller digitale services.

Jeg havde fornylig lejlighed til se ThingWorx fra automatiseringsgiganten PTC i funktion.

ThingWorx er præcis sådan en IoT backend-service, der gør det nemt og hurtigt at udnytte data fra for eksempel maskiner i produktionen og køretøjer i serviceforretningen, som sammen med data fra administrationen og andre tredjepartsdata hentet via nettet i nye services leveres til andre forbundne enheder eller slutbrugere.

ThingWorx er et eksempel på en intelligent digtial løsning, der vil gøre det muligt - og på længere sigt måske endda nemt -for blandt andet produktionsledelsen eller virksomhedens logistikafdeling at udnytte tingenes internet uden at involvere it-afdelingen.

Den gyldne mulighed
Men it-afdelingen og it-chefen har en gylden mulighed for at sætte sig i midten af det store netværk som datamanager og påvirke digitaliseringen og dermed drive udviklingen af forretningen.

Selv om IDC forudser, at 90 procent af data fra forbundne enheder vil blive opbevaret og behandlet i datacentre hos it-serviceleverandører, er kvalitetssikringen af både dataproduktion, salg af data, dataindkøb og anvendelsen af data helt centrale funktioner i fremtidens digitale ledelse og forbundet med dyb teknologisk indsigt.

Samtidig kan it-chefen også være med til at slå koldt vand i blodet på CEO'en og CFO'en, når begæret efter at revolutionere verden med IoT melder sig.

I november skrev PTC's topchef James E. Heppelmann sammen med økonomen Michael Porter en artikel i Harvard Business Review med titlen 'How Smart, Connected Products Are Transforming Competition'.

Budskabet var klart: Det er en farlig oversimplificering at tro på, at IoT kan ændre alt, for konkurrencens mekanismer gælder stadig.

Banen er med andre ord stadig kridtet op til it-chefer, der med en dyb forankring i datamanagement og sund infrastruktur vil arbejde forretningsstrategisk.mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kan Microsoft 365 styrke sikkerheden på hjemmearbejdspladsen?
Microsoft 365 er både Officeapplikationer og produktivitet – men også meget mere end det! Med Microsoft 365 får du faktisk adgang til en lang række sikkerhedsydelser, der kan øge modstandsdygtigheden i tilfælde af cyberangreb. Mange af tjenesterne er særligt velegnede til at styrke sikkerheden, når medarbejderne arbejder hjemmefra. Samtidig gør Microsoft 365 det lettere at sikre adgangen til virksomhedens systemer, beskytte kundedata og forebygger, opsporer og automatiserer reaktioner på avancerede trusler. Microsoft 365 tilbyder over 50 forskellige sikkerhedsydelser, og denne guide er skrevet med henblik på at øge forståelsen for, hvordan de fungerer og kan være med til at optimere sikkerheden i din virksomhed.