Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Der er blevet talt utrolig meget om 3D-print igennem de seneste år, hvor teknologien samtidig er blevet modnet i sådan en grad, at 3D-printere nu er ved at nå ud på det brede forbrugermarked til rimelige priser.
Men hvad skal vi almindelige hjemmebrugere egentlig anvende en 3D-printer til? Det satte vi os for at finde svaret på ved at hive den prisvenlige da Vinci Jr. 1.0 ind til test.
da Vinci Jr. er relativt kompakt, så den nemt vil kunne finde plads på hjemmekontoret.
Kompakt hjemmeprinter
da Vinci Jr. er designet til hjemmebrugeren, der ønsker at eksperimentere med 3D-print på amatør-niveau. Den fylder således ikke det helt store og vægten er heller ikke slem. Dog skal man være opmærksom på, at den grundet den kompakte størrelse ikke tager alle størrelser af printruller.
Opsætningen er forsøgt gjort så ligetil som muligt, men lidt forvirrende er det, at man både skal følge en et-sides papirmanual og finde anvisninger i en video på producentens hjemmeside for at være fuldt køreklar.
Proceduren var dog overkommelig, og efter en halv times tid var vi klar til at gå i gang med at printe.
Print Med eller unden PC
Printeren styres fra din computer, som forbindes via USB. En mulighed er også at lægge dine printmodeller over på et SD-kort, som indsættes i printeren. Så kan du printe uden en computer tilsluttet.
Modellerne kan hentes fra nettet eller skabes via diverse 3D-programmer. Så længe formatet er stl, kan alt hentes ind i XYZWare-programmet, hvorfra modellerne tilpasses og sendes videre til printeren eller gemmes på computer eller SD-kort. Med printeren følger også et udvalg af demo-modeller, så man hurtigt er i gang. Dem startede vi med at printe et par stykker af.
Selv for en urutineret bruger, er det muligt at skabe 3D-figurer. Her har vi sat to kugler oven på hinanden til en lille snemand.
Ingen hjælp at hente
Vi lærte hurtigt, at man ikke får noget forærende, når man printer med da Vinci Jr. Er der noget galt, må du selv finde ud af, hvad det er. Ingen alarmer fortæller dig, hvad der forårsager, at printeren ikke udskriver, som den skal, eller måske slet ikke udskriver. Printeren går bare i gang, og så må du selv stoppe den, når du opdager, at der er noget i vejen.
I vores tilfælde handlede det blot om, at printmaterialet ikke var ordentlig monteret. Efter det var gjort, kom der pludselig tredimensionelle kreationer ud af printeren. da Vinci Jr. printer i materialet PLA, et naturmateriale, der blandt andet består af majs. Det minder om plastik, og det fås i forskellige farver.
Du kan også lave dine egne byggeklodser. Denne 3D-printer leverer dog ikke samme kvalitet som legetøjsforretningen.
Sammen med printeren fulgte en rulle med gennemsigtig PLA, som vi brugte under testen.
Første genstand, der kom helskindet ud af printeren var en lille vase, der fremstod ganske nydeligt med sine blødt svungne kurver. En lidt ærgerlig detalje var dog, at den ikke var i stand til at holde vand, hvilket angiveligt skyldes materialet.
Et sæt velfungerende bygge-klodser blev det også til, men desværre gik det galt, da vi ville printe en model af R2D2 fra Star Wars. Den brød sammen undervejs, da konstruktionen ikke var stærk nok til at holde sig oppe, mens den blev bygget op.
Det kunne man jo have håbet, at printeren var i stand til at regne ud, inden den begyndte at printe, men det var den ikke. Der er ingen hjælp at hente på den front.
Som det næste gik vi i gang med at kigge på, hvad der var af muligheder for at kreere sine egne modeller.
Slip fantasien løs
Vi hentede et gratis 3D-program, og uden nogen som helst erfaring med 3D-design forsøgte vi at få skabt nogle brugbare modeller. En primitiv snemandsfigur lykkedes det uden problemer at få printet, efter vi havde eksporteret den til XYZWare-programmet, og efter et par forsøg havde vi også et nydeligt firmalogo opretstående på en flad bund.
Det kræver lidt eksperimenteren at finde ud af, hvad der kan fungere, og hvad der ikke kan, men som udgangspunkt er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan skabe med printeren. I de fleste tilfælde vil det dog være nemmest at hente færdige modeller på nettet, som man så kan modificere efter behov.
Med printeren følger en række prøve-modeller, som eksempelvis denne nydelige vase, der desværre viste sig at være utæt.
Men hvad der egentlig giver mening at printe er så spørgsmålet, og det stod vi stadig med efter at have testet da Vinci Jr. Af de ting vi printede, eller overvejede at printe, var det få ting man ikke kan købe enten billigere, bedre eller begge dele, helt færdiglavet i en butik. Det kan dog slet ikke udelukkes, at den enkelte bruger vil kunne finde specifikke ting, som giver mening at printe.
Til den tålmodige
Om det så er denne printer, man skal vælge, vil i høj grad afhænge af økonomien.
da Vinci Jr. er på nuværende tidspunkt en af de absolut billigste 3D-printere på markedet. Resultaterne, du kan opnå med den, bliver flotte, og under de rette forhold printer den nydeligt og præcist, men du skal være indstillet på, at det kræver noget arbejde at holde den kørende, og at langt fra alle print vil blive en succes.
Vi savnede simpelthen noget mere intelligens i printeren, sådan at den kan hjælpe dig lidt på vej og sige til, hvis der er noget galt med mekanikken, eller der er forhold, der gør, at et print ikke vil blive godt, inden man begynder at printe. Skal man se på det fra den positive side, så bidrager dette dog til, at man hurtigt lærer at forstå, hvordan en 3D-printer fungerer, og hvordan man får den til at kører optimalt.
Hvis man har svært ved at finde noget fornuftigt arbejde til printeren, så lad den printe bogstaver ud. Det er den ret god til.
For hobbybrugeren, der udover at lave sine egne 3D-print også godt kan lide at rode med elektronik, kan da Vinci Jr. således være en sjov maskine at arbejde med. For den der primært ønsker en smertefri produktion af diverse 3D-modeller, vil vi anbefale at man kigger efter en dyrere model.