Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Ditte Vinterberg Weng)

På lørdag kåres Danmarksmesteren i cybersikkerhed – vi rykker et skridt tættere på Danmarks nye cyberlandshold

Den næste vinder af titlen som Danmarksmester i cybersikkerhed kåres lørdag aften. Danmark rykker nærmere det nye cybersikkerhedslandshold, der skal kæmpe om Europa-mesterskabet i Norge til oktober.

På lørdag 6. maj bliver den nye Danmarksmester i cybersikkerhed 2023 kåret. I samme ombæring udtrækkes også dette års potentielle kandidater til det danske cyberlandshold.

Sidste år endte to dages intensiv konkurrence i den østrigske hovedstad Wien med guldkonfetti, guldpokal og fejring på rådhuset, da det danske landshold i cybersikkerhed vandt det, der kommet tættest på et officielt EM i Cybersikkerhed.

Det stiller store forventninger til deltagerne ved dette års DM. Og målet er helt klart for Jens Myrup Pedersen, der er professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet og landsholdstræner for cyberlandsholdet:

"Der er ingen tvivl om, at målet er endnu en guldmedalje."

Strategien er, fortæller Jens Myrup Pedersen, den overvejende samme som sidste år; nemlig at finde en gruppe spillere, vis digitale egenskaber fordeler sig jævnt over de mange kategorier af hacking, som EM i cybersikkerhed består af.

"Men selv om vi naturligvis går efter guldet," tilføjer Jens Myrup Pedersen, "så er det vigtigt at holde sig for øje, at alt det her afholdes med det mål, at få flere til at interessere sig for cybersikkerhed."

Det har siden sidste år set ud til at virke. Sidste år kvalificerede i alt 311 unge sig til de regionale mesterskaber ved at løse de seks adgangsgivende opgaver. I år var det 420 unge, der løste opgaverne.

Det er en absolut positiv udvikling, men giver ingen sikkerheder for en førsteplads på EM-podiet, siger Jens Myrup Pedersen.

"Alle lande arbejder på at blive dygtigere, så selv om vi rykker os, så giver det ingen garantier til EM. Men netop den udvikling er godt for Europa og for Danmark. Vi skal flytte os."

Det, der særligt blev fremhævet ved sidste års EM, var den overraskende sejr til et land, som - sammenlignet med konkurrenterne Tyskland og Frankrig på hhv. anden og tredjepladsen - har en meget lille talentmasse at vælge fra.

Når det er sagt, så er Danmarks klareste fordel det community, som er blevet bygget op.

"Vi har gode forudsætninger, fordi vores community er stærkt og unikt. Det er kommet af et fælles samarbejde mellem uddannelserne, offentlige myndigheder og private sektorer."

Sammen med det tværsektorielle samarbejde har Danmark også solide traditioner for at træne i samarbejde med de andre nordiske lande.

"Målet er at vi bliver gode til cybersikkerhed, og der er samarbejde nøglen," lyder det fra Jens Myrup Pedersen.

På lørdag findes 25 kandidater til landsholdet - i juni står 10 tilbage

I alt deltager 100 kodekyndige unge under 25 år til DM på lørdag. Alle har de kvalificeret sig gennem de Regionale Mesterskaber, der blev afviklet i midten af april.

Cyberlandsholdet består altid af fem deltagere mellem 15 år og 20 år og fem mellem 20 år og 25 år. Det er også disse to aldersgrupper DM-konkurrencens opgaver opdeles i.

Ud af de 100 deltagere på lørdag bliver 25 udvalgt til en bootcamp, som bliver afholdt i juni. På dette arrengement vil det endelige 10 personers cyberlandshold blive udvalgt.

Og det er så dette hold, der skal repræsentere Danmark og forsvare titlen som guldvindere ved EM i cybersikkerhed, som i oktober bliver afholdt i Norge.

Du kan se, hvem de 10 deltagere på sidste års cyberlandshold er her:

Og du kan læse alt om, hvordan de 10 holdmedlemmer var igennem ved EM i cybersikekrhed sidste år:

De Danske Cybermesterskaber er et samarbejdsprojekt koordineret af Aalborg Universitet, med deltagelse af Forsvarets Efterretningstjeneste, Center for Cybersikkerhed, Syddansk Universitet, IT-Universitetet i København, Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet, CBS og Happy42. Projektet er finansieret af Industriens Fond.