Artikel top billede

Det passer umiddelbart Billy-stifter Toke Kruse rigtig godt, at konkurrenten Dinero er købt af storselskabet Visma. Foto: Frank Lohmann.

Dinero-konkurrenten Billy efter Vismas opkøb af Dinero: Derfor sagde vi nej til to million-bud fra Visma

Stifteren af regnskabsprogrammet Billy anser konkurrenten Dineros salg til it-selskabet Visma for begyndelsen til enden på innovationen hos konkurrenterne. Læs her, hvorfor han selv takkede nej til at blive købt af Visma to gange.

Stor, større, monopol.

Sådan tænker medstifter og bestyrelsesformand Toke Kruse hos virksomheden Billy.

For i den forgangne uge kunne han se, at hovedkonkurrenten inden for regnskabsprogrammer, Dinero, blev opkøbt af storspilleren Visma.

Toke Kruse lægger over for Computerworld ikke skjul på, at han er på strandhugst blandt de omkring 10.000 betalende Dinero-kunder, som Billy på sin hjemmeside tilbyder gratis flytning over til sine egne regnskabsprogrammer.

"Helt overordnet tænker jeg, at en endnu en af vores konkurrenter er blevet solgt til Visma, og det vil vi gerne udnytte. For vi ved godt, hvad der sker, når der kommer monopol på markedet: Så stiger priserne," forklarer Toke Kruse.

"Vi vil derimod gerne fastholde vores uafhængighed, vores iværksætter-ånd og vores innovationsevne. Visma er ejet af en kapitalfond, og her gælder det jo om at tjene penge til fonden uden den store innovationsfokus," fortsætter han om sit syn på situationen ovenpå Vismas Dinero-opkøb.

Læs også: Visma køber Martin Thorborgs regnskabsvirksomhed Dinero

Dermed blæser han gang i et sandt David mod Goliath-opgør inden for regnskabsprogrammer i Danmark, hvor Billy med lige knap og nap så mange betalende kunder som Dinero for alvor bliver presset af giganten Visma.

For Visma er i den seneste tid vokset markant inden for regnskabsprogrammer, efter det norske selskab har opkøbt Summasummarum, e-conomic og altså senest Dinero.

I kontakt med Visma to gange

Toke Kruse afviser, at der er misundelse over, at Dinero er blevet solgt til Visma for et beløb, som han gætter ligger i størrelsesordenen plus-minus 50 millioner kroner.

Gættet er baseret på, at Toke Kruse vurderer, at Dinero-stifter Martin Thorborg næppe vil sælge sit hjertensbarn uden at få minimum 10 millioner kroner ud af det.

Og da Martin Thorborg ifølge Toke Kruse har 30 procent ejerskab i forhold til det tidligere ejerregister, ligger gætværket altså på 50 millioner kroner.  

"Vi er selv blevet forsøgt købt to gange af Visma. Første gang var i 2012 blot et år efter vores start, hvor vi dog afviste buddet," forklarer Billy-stifteren, som ikke ønsker at sætte præcise beløb på eventuelle overtagelsessummer af juridiske hensyn.

Han afslører dog, at den eventuelle overtagelsessum var mangedoblet i 2015, hvor han igen var i kontakt med Visma om et opkøb.

Billy blev dog ikke solgt, da Visma åbenbart ikke var interesseret i at investere så meget i en mindre konkurrent.

Det sidste uafhængige selskab

Beslutningen om at forblive sig selv uden om Vismas store bagvedliggende muskler passer tilsyneladende Toke Kruse rigtig godt, som dog ikke har formået at tiltrække mere end cirka 20 nye kunder siden Dinero-opkøbet.

"Vi vil gerne positionere os som et af de sidste store, uafhængige regnskabsprogrammer. Vores vækst skal ske gennem samarbejde med blandt andet revisorer i uafhængige partnerskaber, og ikke som hos Visma, hvor man kan blive en større del af selskabet i deres interne revisor-aftaler," lyder skudsmålet.

En lignende salut har Toke Kruse fyret af før i et blogindlæg, da e-conomic i 2015 blev en del af Visma for halvanden milliard kroner. 

Det kan du læse mere om her: Milliardhandel: Danske e-conomic solgt for halvanden milliard kroner

Han vurderer, at konkurrenten Dinero lidt efter lidt vil blive en del af Vismas store værktøjskasse, men at drivkraften i form af serie-iværksætteren Martin Thorborg vil forsvinde inden for et år eller to. Og så vil Dinero være mere driftsselskab end innovationsvirksomhed.

Og netop innovation er ekstremt vigtigt i Toke Kruses øjne, hvis man vil vinde kundernes gunst på et regnskabsmarked, hvor programmerne minder meget om hinanden - også Billy og Dinero minder i store træk om hinanden, hvis han selv skal sige det.

"Dineros teknologi er jo også, hvad Visma har været ude efter. Der er jo en trend i markedet, der bevæger sig mod automatisering," forklarer Toke Kruse.

"Innovation kan vi selv være en del af, når vi ikke har alle de tunge beslutningsprocesser," siger han med slet skjult hentydning til, hvad han forventer Dinero bliver en del af hos Visma.

Dinero forbliver innovativ

Forelagt Billy-bestyrelsesformandens udsagn trækker Dinero-stifter og -direktør Martin Thorborg på skuldrene. 

"Dinero bliver boende, vi er det samme hold, og Visma har ingen planer om at gøre os mindre innovative på nogen måder," siger Martin Thorborg, som nu er under Visma-vinger.

"Vi kommer ikke til at udvikle noget hos Visma, som vi ikke ville have gjort på egen hånd," fortsætter han.  

Samtidig bedyrer Martin Thorborg, at Dinero fortsætter som iværksættervirksomhed med stramt fokus på blandt andet automatisering via machine learning. 

"Vi er lige på trapperne med en service, hvor eksempelvis en malermester kan se, hvordan andre malermestre i ens område prissætter sig, og hvor man selv ligger på denne liste," forklarer Martin Thorborg. 

Samtidigt er der endnu ikke opstillet nogle krav til Dineros økonomiske formåen, hvilket dog kan ske meget snart.

Eksempelvis når den danske serie-iværksætter i den kommende tid skal på visit hos Visma-topfolkene og blandt andre bokse ideer med den norske Visma-stifter Øystein Moan. 

De gyldne håndlænker

Computerworld har også spurgt Martin Thorborg om, han reelt er ude af vagten inden for et år eller to, som Toke Kruse spår. 

Her svarer Martin Thorborg, at han har givet sin nye Visma-chef, Eilert Hanoa, håndslag på, at han bliver i minimum to års tid hos sin nye arbejdsgiver. 

"Du kan sige, at Visma har givet mig gyldne håndlænker i form af en god løn og gode forhold, så det er attraktivt både økonomisk og fagligt for mig at fortsætte," siger han. 

Af kontraktlige hensyn ønsker han ikke at af- eller bekræfte, om 50 millioner kroner er den rette sum, som Visma har betalt for Dinero. 

"Jeg har dog lige købt et par nye sko og en ny Macbook," lyder det fra Martin Thorborg. 

Han runder af med at fastslå, at der ikke er prisstigninger på vej i nogen planer om Dineros fremtid, ligesom Dineros gratis service forbliver gratis flere år endnu. 

Læs også: 

Visma-direktør garanterer fortsat gratis ydelser: Derfor køber vi Thorborg-firmaet Dinero