Artikel top billede

Nørgaard: Derfor er det faktisk godt for os, at Huawei og de andre kinesere stjæler vores viden og teknologier - beviset ligger lige foran din næse

Klumme: Hvis kineserne kan blive ved med at stjæle og kopiere systematisk fra vore bedste folk ser vi formentlig ind i en tid med så meget overskud, at min gamle Livgarder-kammerat Jønnes drøm om en ottetimers arbejdsuge bliver til virkelighed.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Jeg blev ringet op af en god journalist fra en god avis forleden. Jo.

Det drejede sig om Kina og den ulmende handelskrig med USA.

Journalisten ville høre, om jeg kendte nogle danske virksomheder, der havde oplevet hacking/tyveri fra kinesernes side. Mit svar var det samme som for et halvt år siden, da han ringede første gang: Nej, for ingen vil stå frem. Enten har de interesser i Kina, eller også ønsker de ikke at fortælle om deres svagheder (ikke engang anonymt).

En af de ting, som de mest venstresnoede i Danmark samt os gamle militærfascister kan være enige om i Danmark er, at Trump i denne sag gør det rigtige. Det har jeg ihvertfald sagt længe. Jeg og Lisbeth Bech-Poulsen er enige i denne sag. Tænkte jeg, indtil ham journalisten ringede.

Vigtigt at skelne

Vi skal skelne mellem tekno- & viden-overførsel og egentlig spionage.

Spionagen sker via den kinesiske efterretningstjenestes målrettede kampagner rettet mod forskere, virksomheder, institutioner og lignende, der kan give dem en fordel i forhold til deres 2025-plan om at være dominerende på alle betydende, teknologiske områder.

Reelt er det ikke kun vore sundhedsoplysninger på et par CD-ROM'er, de er ude efter (selvom de selvfølgelig også giver dem nogle muligheder for at presse/lokke). De lægger programmer på danske servere og laptops, der sender info med jævne mellemrum til servere i Kina.

Tekno-overførslen er noget andet. Det mener de jo bare er god, sund fornuft (siger de).

Kineserne kræver, at al viden og teknologi-halløj overføres til dem, hvis man vil producere i Kina. Det giver nogle fantastiske perspektiver, hvis for eksempel en stor, dansk IT-biks har alle deres driftsfolk med ansvar for IT-driften på nogle store, danske hospitaler, siddende i Kina.

Og ja, det kan vel sagtens kombineres med et par CD-ROM'er med vores mest personlige sygdomsoplysninger eller lønoplysninger med videre for alle statslige ansatte herhjemme?

Cisco lærte lektien

Kineserne selv kan overhovedet ikke se problemet. Det er lidt ligesom, når de skal skoles i, hvordan man gebærder sig i Vesten og får at vide, at det hos os regnes for uhøfligt at smaske. De bliver oprigtigt forbløffede.

For dem er det jo bare sund fornuft, at hvis nogen åbner en grill på hjørnet og folk strømmer til, så giver det mening selv at åbne et grill på et andet hjørne og servere nogenlunde det samme. Derfor har de ingen respekt for patenter og copyright-love. De forstår grundlæggende ikke tankegangen bag.

Det gik godt for kineserne med hensyn til Cisco, som godtroende flyttede deres produktion til Kina.

Kort efter kunne et ukendt firma ved navn Huawei præsentere verden for nogle meget billige, lidt ustabile, men rimeligt godt fungerende, routere, og sør'me om ikke Cisco's manualer blev kopieret og brugt ved installation, idet hele instruktionssættet på forbløffende vis var ens.

I dag er Huawei verdens største producent af blandt andet routere. De er af en fremragende kvalitet, og de er billige - så de vinder automatisk alle kontrakter, med mindre man decideret ikke gider deres indbyggede spionagemuligheder. Deres instruktionssæt er tilmed blevet forbedret på visse punkter (tøhø).

Stadil sagde nej

Det gik ikke så godt for kineserne, da de prøvede at fucke med Stadil og hans sportstøj.

De tilbød ham, at han kunne få lov til at købe rettighederne til hans eget tøj i Kina mod at betale dem 20 millioner kroner.

Han fortalte dem så, at ved de tilstundende olympiske lege i Beijing ville alle danskere, inklusive Hendes Majestæt Dronning Margrethe den 2. af Danmark, bære Hummel-tøj, og da hun skulle sidde tæt på Kina-bossernes Kina-boss ville det nok ikke være ønskeligt, at hun fortalte om denne afpresning, vel?

Det virkede tilstrækkeligt skræmmende for de lokale parti-banditter i jakkesæt. Så han fik rettighederne til sit eget tøj for ingenting. Respekt. Men han ER jo også gammel Livgarder ...

Er kinesernes tyveri i virkeligheden en god ting?

Alt dette fik den stakkels journalist at høre, mens jeg vandrede rundt i cirkler i Kongens Have forleden. Og så spurgte jeg ham, om ikke det var en mulig vinkel på historien, at det reelt er gået vanvittigt godt for vore økonomier, siden kineserne begyndte at stjæle og overføre al vores viden og alle vore hemmeligheder?

Jeg tror nemlig, at for eksempel Cisco blev tvunget til at få deres overskudsmilliarder sat i spil for at kunne overleve.

Vores største problem med kapitalismen for tiden er, at Google, Facebook, Apple og de andre tech-banditter ikke behøver gøre andet end at læne sig tilbage og opkøbe potentielle konkurrenter i ny og næ.

Deres overskudsmilliarder er dovne og gør, at der ikke oprettes nok fede middelklassejobs hos hverken dem selv eller potentielle konkurrenter.

The Economist siger, at det er 660 milliarder dollars, der ikke er i spil pr. år, og at hvis de var, ville real-lønningerne i vesten være steget med 6.5 procent. Facebooks overskudsgrad er i øvrigt .... 42, hvilket gør det svært for mig at kræve den ændret.

Dronning Margrethe af EU har så meget ret

Derfor har Hendes Majestæt Dronning Margrethe den 3. af EU ret i, at der skal gøres noget, og EU's tilgang er smartere end den, som jeg instiktivt ville foretrække, nemlig at brække dem op i mindre enheder a la Standard Oil for 100 år siden.

I stedet forfølger gutterne og gudinderne i EU (The Economist kaldte dem rosende for "The Determinators" på forsiden for nogle måneder siden) en kurs, der hedder:

For det første:
- EU-borgere har ret til deres egne data. GDPR, med andre ord.
- Det skal være nemt for borgerne at skifte mellem leverandører (interoperabilitet), inkl. at tage deres egne data med over til den nye leverandør. Vi har alle mærket, hvor godt det har været for os alle på mobilområdet. Det skal ske på alle områder, så vi en dag nemt kan flytte alle vore venner og opslag over på en service ved navn Acebook ... Open Banking i UK er et andet godt eksempel, hvor det bliver nemt for bankkunder at tage alle de oplysninger den nuværende bank har og give dem til den.

For det andet:
- Firmaer må ikke lukke af for konkurrence. Det betyder f.eks., at rivaler godt må bruge deres platforme og f.eks. skal have adgang til Ubers data om trafikmønstre - med andre ord skal data ses som infrastruktur, der skal kunne deles. Derfor fik Google-banditterne en bøde for at lægge hindringer i vejen for andres salg af varer (ved at give dem dårligere ranking) og for at gøre det besværligt at bruge andres browsere på Android. Sjovt, at Malou Aamund først var i Ny Alliance (fri konkurrence - jahhh), så i Venstre (liberalt samfund - hurraaa!) og nu er chef for Google Danmark, ikke? Som en journalist så rigtigt sagde til Johanne Schmidt Nielsen forleden: Man har et standpunkt til man får sin første direktørgage.

Sådan. EU gør det rigtige. Igen. Fokuserer på borgernes behov og velbefindende fremfor lobbyisternes og de store bikses ønsker. De er ovenikøbet i gang med at sikre, at vi endelig kan få en grundlovssikring, så MF'erne ikke kan overtræde grundloven ustraffet, hvad de jo gjorde og gør med logningsbekendtgørelsen. Ingen står over Folketinget i Danmark, og det har de godt nok fundet ud af.

Og ja, Løkke, du burde mande dig op og støtte Frk. Vestagers kandidatur som formand for kommissionen. For Helvede, mand. Tag dig sammen.

Kineserkonkurrencen har givet vesten et kæmpe boost

Nå, men:

Cisco fik deres ellers dovne overskudsmilliarder på overarbejde og laver i dag alt muligt, der giver overskud og er dybest set et transformeret firma.

Hummel har vist ikke innoveret så meget på det sidste. Det bør de måske meditere lidt over.

Jeg tror, at konkurrence er godt. Jeg tror, at en hidtil uset grad af konkurrence fra kineserne har givet os et kæmpeboost i Vesten og ført til så meget innovation, nyudvikling, transformation og gang i den, at det kan forklare denne helt, helt vanvittige økonomiske sitution vi befinder os i, hvor der grundlæggende er total ro på den. Lyt bare:

- Ingen arbejdsløshed.
- Ingen inflation.
. Intet lønpres.
- Alle bygger om og til (og det tager uendelig lang tid, men pyt).
- Alle drikker kaffe og arbejder færre og færre timer.
- Alle har tid til totalfitness, tantracoaching og numerologiske kurser i selv at lave økohavremælk.
- 2-300.000 gæstearbejdere drøner rundt og har travlt.
- Temaerne i valgkampene er noget med gamle mennesker og pension i stedet for digitalisering, klima, globalisering og andre relevante emner.
- Alle er glade og ligeglade, slapper af, smiler og flirter, når solen skinner.
- Flere danskere er set hilse på andre i de senere år, når de mødes på gaden!
- Og ingen økonomer kan forklare denne tilstand ud fra nogen som helst teori. Man fristes til at citere Dire Straits fra den uvedkommende sang Industrial Disease: "Sociologists invent words than mean Industrial Disease"....

Arrrmen, er det ikke fantastisk?

Det kan vi takke de tyvagtige kinesere for. Jeg er egentlig ked af, at jeg holder med Trump i denne sag, for det KAN føre til, at vestlige bikse bliver dovne og dermed bidrager mindre til denne den bedste tid menneskeheden nogensinde har oplevet.

Hvis kineserne kan blive ved med at stjæle og kopiere systematisk fra vore bedste folk ser vi formentlig ind i en tid med så meget overskud, at min gamle Livgarder-kammerat Jønnes drøm om en ottetimers arbejdsuge bliver til virkelighed (ja, han blev gymnasielærer, som han hele tiden havde planlagt).

Og vi skal have borgerløn! Og fri hash og atomkraft! Og pant på vinflasker!


Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.