Rigsrevisionen uddeler drøje hug: Halvdelen af statens it-kontrakter har aldrig været udbudt

Knap halvdelen af de statslige it-driftskontrakter er mistænkt for aldrig at have været i udbud, hvormed staten kan have mistet betydelige besparelser, lyder konklusionen fra Rigsrevisionen.

Skat og Rigspolitiet har været de helt store syndere, når det kommer manglende offentlige it-udbud i den tunge millionklasse.

Det er en af flere konklusioner i Rigsrevisionens nye beretning om statens udbud af it-drift og vedligeholdelse af sine mange kontrakter, der i 2014 anslås til samlet at løbe op i 4,6 milliarder kroner.

Computerworld har sidste vinter beskrevet problemstillingerne med de mange manglende it-udbud, som du kan læse mere om her: Rigspolitiet har ikke sendt CSC-opgaver i udbud i årevis: System-dokumentation mangler på 19. år

Rigsrevisionen har på baggrund af Computerworlds artikler boret længere ned i problemstillingerne og konkret undersøgt 72 kontrakter.

Mere specifikt har revisorerne i de 72 undersøgte kontrakter kigget på, hvorvidt staten reelt udbyder kontrakterne, hvad årsagerne kan være til manglende udbud og risiko for leverandørafhængighed i de outsourcede kontrakter til en anslået værdi på 1,5 milliarder kroner.

Ingen eller begrænsede udbud
Rigsrevisionens konklusioner er klare:

De 72 undersøgte kontrakter har i flere tilfælde aldrig været konkurrenceudsat eller kun været udbudt i meget begrænset omfang, hvilket er i strid med reglerne og kan have kostet muligheder for massive besparelser.

ifølge Digitaliseringsstyrelsen faldt priserne til it-driftsydelser med otte procent om året fra 2010 til 2014, hvilket dog altså ikke gælder for de kontrakter, der bare fortsætter i det uendelige uden udbud. 

"Undersøgelsen viser, at der er 8 større kontrakter vedrørende it-drift og -vedligeholdelse, der aldrig har været udbudt. Kontrakterne tilhører SKAT, Rigspolitiet og Domstolsstyrelsen, og udgifterne til kontrakterne udgjorde 296 mio. kr. i 2015, svarende til 19 % af de samlede kontraktudgufter til it-drift og -vedligeholdelse," lyder det i beretningens konklusionsafsnit.

Her fremgår det også, at fem ud af de otte kontrakter uden udbud vedrører systemer med mere end 25 år på bagen, mens de resterende tre er fra dette årtusinde.

Det er især kontrakter med de tidligere statslige it-selskaber som CSC og KMD, som bliver kritiseret.

"Rigsrevisionen finder det utilfredsstillende, at institutionerne, siden de overtog ansvaret for systemerne, har indgået og forlænget kontrakterne mange gange uden først at få afklaret, om de var omfattet af udbudsreglernes undtagelsesbestemmelser, eller om de skulle udbydes," skriver revisorerne.

Her kritiseres Skat blandt for ikke have udbudt sine tre legacysystemer - herunder en rammekontrakt med CSC fra 1991, der indeholder 87 it-systemer, fra før udbudsreglerne blev indført.

"Rigsrevisionen finder det ligeledes utilfredsstillende, at Rigspolitiet og Domstolsstyrelsen - bortset fra ganske få initiativer i de senere år - ikke har haft fokus på at sikre, at EU's udbudsdirektiv blev overholdt og afhængigheden af leverandørerne reduceret," fortsætter kritikken.

32 kritiske kontrakter
Inklusiv de otte kontrakter, som aldrig har været udbudt i op til flere årtier, har Rigsrevisionen mistanke om, at yderligere 24 kontrakter kun har været begrænset udbudt.

Dermed løber antallet af kritiske konktrakter op på 32, som Rigsrevisionen anser som værende i farezonen, hvor de offentlige myndigheder binder sig alt for tæt til én leverandør.

Derimod har rigsrevisorerne tomlen i vejret over de resterende 40 kontrakter i undersøgelsen, som vurderes til at være i orden og konkurrenceudsat, hvilket svarer til, at 56 procent af statens it-kontrakter er i orden.

Samtidig er der også ros for, at hovedparten af de 28 gennemgåede statslige myndigheder ifølge beretningen har gjort sig umage for at sikre sig, at de kan genudbyde deres it-kontakter.

Du kan selv finde og læse Rigsrevisionens beretning her

Læs også:
Sådan beholder CSC sine kontrakter i 20 år

Total tavshed fra Rigspolitiet og CSC om manglende udbud: Her er Computerworlds spørgsmål

Rigsrevisionen skal kulegrave statens it-kontrakter efter afsløringer af lovbrud

Det handler statens opgør med de store leverandører i virkeligheden ommest debatterede artikler

Premium
Grundfos fyrer to-cifret antal it-medarbejdere i stor omstrukturering
Den store fyringsrunde i Grundfos i september har fået konsekvenser for selskabets it-afdeling, der bliver beskåret. Et to-cifret antal it-medarbejdere er blevet opsagt.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.